Tasapainoinen ruokinta on hevosen hyvinvoinnin kulmakivi

Mutta miten siihen päästään?

Ruokinta on aihe, josta kaikilla on mielipide. Keskustelut pyörivät milloin heinän sisältämän sokerin, milloin valkuaisen, milloin liian hyvän heinän tai oljen syöttämisen välillä. Keskusteluja värittävät lisäksi erilaiset uskomukset, markkinointipuheet ja omat kokemukset.

Itse toivon keskusteluilta eniten sitä, että palataan takaisin perusasioiden ääreen, huomataan, että hevosen ruokinta on loppujen lopuksi aika yksinkertaista. Hevonen on laumassa laiduntava, ruohoa syövä eläin. Tarjoa siis sitä.

Sen jälkeen mieti, mitä muuta hevosesi on. Siitostamma? Varsa? Kilpahevonen? Nuori? Vanha? ”Metabolinen”? Lihava? Laiha? Joutilas? Alkuperäisrotua? Huono rehunkäyttökyky? Hyvä rehunkäyttökyky? Aktiivinen tarhassa? Ori? Ruuna? Tamma? Tarjoa lisäksi sitä, mitä muut speksit edellyttää.

Lisäksi toivoisin keskuteluun kokonaisuuksien hallintaa, ruokinta ei ole koskaan yhden asian, kuten sokerin tai energian tuijottamista kun samalla unohdetaan kaikki muu, joilla yhtäläinen vaikutus hevosen hyvinvointiin – kokonaisuudessaan. Kuten vitamiinien saanti, kivennäistasapaino, kuiva-aineen syöntimäärä tai rehun sulavuus – ja liikutuksen merkitys.

Entä rehut?

Heinä, heinä, heinä. Eikä mikä tahansa heinä vaan sopiva. Kaikille hevosille sopivaa on keskivertoheinä, joillekin sitä joutuu sitten vielä täydentämään muilla rehuilla.

Hyvä heinä sopii varsoille, siitostammoille ja kilpahevosille. Huono heinä ei sovi oikein kenellekään. Korkea sokeri, matala sulavuus, vähäiset kivennäiset ja alhainen valkuainen on yhdistelmä, jota joutuu aina paikkaamaan ja tekemään isoimmat kompromissit, eikä lopptuloksesta saa helpolla hyvää.

Jos haluat tarjota heinän lisäksi ajanvietettä, valitse hyvä olki. Oljessa ei ole juurikaan sokereita, toisin kuin huonossa heinässä (mistä syystä vanhat heinät sopivat äärimmäisen huonosti joutilaille, ”metabolisille” ja muille, joiden ruokintaa pitää jostain syystä rajoittaa).

Ei elä pelkällä heinällä

Entäs prixit ja praxit, vitskut, ja SuperGood4URHorse-AndVeryExpensive4URWallet-tuotteet?

Käytännössä kaikki hevoset tarvitsevat kivennäislisä (poikkeuksena hevoset, jotka ehkä saavat tarpeeksi täydennystä esim. täysrehusta). Todennäköisesti hevonen tarvitsee myös ADE-vitamiinilisän sisäruokintakaudella.

Väkirehuja hevonen tarvitsee jos energiantarvetta ei saada täytettyä järkevästi heinällä.

Valkuaislisän hevonen tarvitsee jos valkuaisen tarve ei saada täytettyä järkevästi heinällä.

Muita lisiä hevonen tarvitsee vain, jos se tarvitsee niitä.

Ja mistä tarpeet saa selville?

Heinäanalyysi, ruokintasuositukset ja ruokintalaskelma.

Onnistunut ruokinta ei ole koskaan yhden asian tuijottamista ja sen ”hoitamista kuntoon” jonka jälkeen kaikki on ok. Ruokinta on aina kokonaisuus, joka pitää huomioida, ja joka on mahdollista saada kullekin hevoselle optimaalisesti suunniteltua.

Eli mikä parasta…

Ruokinnan perusteet voi opetella ja voi myös opetella miten hevoselle tehdään sopivaa heinää. Parasta ruokinnassa on se, että ruokintaa voi muuttaa, jos se ei ole sopiva. Opitaan lisää ja keep it simple.

Hevi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s