Hevosen tärkein energianlähde?

Tiedätkö mikä on hevosen tärkein energianlähde? Väkirehut? Sokeri?

Entä yllättääkö vastaus jos kerron, että se on paksusuolessa mikrobien käsittelemä sulava kuitu?

Kuidut

Kuidut ovat kasvien seinämä/tukirakenteita, eli pitkäketjuisia hiilihydraatteja kuten selluloosa, hemiselluloosa ja ligniini. Paksusuolessa olevat nk. cellolyyttiset bakteerit pilkkovat kuidut, jolloin hevosen elimistö pystyy myös hyödyntämään niitä. Ylimääräinen, sulamaton kuitu eli ligniini poistuu lannan mukana.

Heinäanalyysissä D-arvo (sulavan orgaanisen aineen osuus) ja NDF kuitu (soluseinämäkuidun kokonaismäärä (hemiselluloosan, selluloosan ja ligiinin osuus)) antavat viitteitä rehun sulavuudesta ja ne kulkevat käsi kädessä heinän korjuuajan kanssa –  ja energia-arvon kanssa. Mitä vanhempi kasvusto, sitä enemmän sulamatonta kuitua ja vähemmän energiaa.

Sulavat kuidut energianlähteinä

Sulavien kuitujen merkitystä hevosen energiantuotantoon ei ehkä oikein hahmoteta, sillä keskustelu keskittyy energiatuotannosta puhuttaessa yleensä vain väkirehuihin ja ns. nopeisiin hiilihydraatteihin.

Mikrobien tuottamat rasvahapot ovat hevosen pääasiallinen energianlähde. Peräti 60-75% hevosen energiantarpesta täyttyy tätä kautta!

Kesällä laidunkaudella helppoliukoisen sokerin merkitys kasvaa, koska niitä on laidunruohossa paljon.

Sulava kuitu on siis välttämätön osa hevosen energiansaantia. Kovassa treenissä oleville ja kilpahevosille toki myös väkirehuista saatavilla nopeasti imeytyvillä ja käyttöön otettavilla hiilihydraateilla on merkityksensä mutta ruotsalaistutkimus on kuitenkin jo osoittanut, että sopiva heinäpainotteinen ruokinta riitti hyvin myös ravivalmennuksessa olevien nuorten hevosten energiatarpeen täyttämiseen. Heinällä ruokituilla nuorilla oli myös vähemmän ähkyjä ja mahahaavoja.

Mikrobit ovat hevoselle elinehto

Paksusuolessa on erilaisia bakteerikantoja sekä mm. hiivoja ja muita pieneliöitä. Kun rehumassa pääsee mikrobiston käsittelyyn, tekevät mikrobit rehumassasta hevosen käyttöön mm. B-vitamiineja ja K-vitamiinia sekä, energiaksi käytettäviä rasvahappoja. Rasvahapoista energia voidaan käyttää heti tai se voidaan varastoida, tai niitä voidaan edelleen muuttaa esimerkiksi glukoosiksi. Näiden lisäksi hevonen hyödyntää mikrobivalkuaista.

Käytännön ruokinnassa ruokimme hevosen lisäksi mikrobeja!

Mikrobisto ja sen tuotteet ovat hevoselle siis elintärkeitä, joten on tärkeää, että mikrobien käsittelyyn tarjotaan riittävästi sulavia kuituja, hygieniseltä laadultan hyvää heinää ja huolehditaan näin, että paksusuolen pH pysyy erityisesti kuituja sulattaville mikrobikannoille suotuisana.

Heinä ei saisi olla liian kortista, jolloin se sisältää myös paljon sulamattomia kuituja. Tämä olisi erityisesti huomioitava varsojen ruokinnassa, joiden suolisto muutenkin vielä kehittyy tehokkaaksi rehunkäyttäjäksi. Sulamaton kuitu tekee hevosista ns. heinämahaisia.  Osa hevosista alkaa myös reagoida vanhempaan heinään toiset löysällä mahalla, toiset ummetusähkyllä. Myös olki sisältää paljon sulamatonta kuitua, mistä syystä sen syöttömäärä on hyvä pitää maltillisena vaikka se onkin hyvälaatuisena erinomainen täydennys hevosille, joiden energiansaantia on rajattava.

Kuitua sulattavien mikrobien hyvinvoinnin kannalta on siis oleellista, että paksusuolen pH pysyy niille suotuisana. pH:ta voi muuttaa esim. ylimääräisen tärkkelyksen päätyminen paksusuoleen. Bloggasin tärkkelyksestä aiemmin. Paksusuoleen päätynyt tärkkelys fermentoituu maitohappobakteerien toimesta ja samalla muodostuu maitohappoa, joka muuttaa paksusuolen pH:ta happamammaksi, tämä voi johtaa edelleen kuitua sulattavien bakteerikantojen vähenemiseen.

The goal of microbial balance involves keeping the numbers of cellulolytic high and the lactic-acid producers low. Further, as cellulolytic bacteria produce volatile fatty acids, proliferation of pathogenic bacteria, like E. coli or salmonella, cannot occur.

Pro- ja prebiooteista löytyy juttu tästä.

Mitä mikrobikannoista tiedetään tällä hetkellä

Koko mikrobiston koostumuksen oletetaan olevan osittain yksilöllinen (mikä ehkä selittää miksi osa hevosista reagoi rehuihin joihin toiset eivät?), mutta ilmeisesti tietyt kannat ovat pääosassa kaikissa terveissä masuissa. Uusimman tutkimuksen mukaan myös terveen hevosen mikrobikanta vaihtelee rehustuksesta ja vuodenajasta riippuen. Tutkimusta on vielä tehtävä paljon lisää, jotta ymmärrämme yhteyden hevosen hyvinvointiin paremmin.

Tutkijat arvioivat että 98% paksusuolessa olevista pieneliöistä on yhä tuntemattomia.

Toisen juuri julkaistun tutkimuksen mukaan paksusuolessa on mikrobeja jo varsan syntyessä.  Em. tutkimuksessa havaittiin myös, että pikkuvarsojen suoliston mikrobikanta oli erilainen kuin aikuisilla hevosilla, onhan niiden ravintokin erilaista. Erityisen tärkeänä pidän sitä, että varsalle syötetään hyvin sulavaa heinää ja näin edesautetaan terveen mikrobiston kehittymistä siirryttäessä maitobaarilta heinäpaaliin, toisena tukipylväänä tehokas loishäätö.

Tärkkelyspitoisen ruokavalion on puolestaan todettu tuoreessa tutkimuksessa vaikuttavan mikrobikantoihin ja edelleen hevosen käyttäytymiseen – väkirehupainotteisella ruokinnalla olleet hevoset olivat reaktiivisempia: ”Dietary induced alterations to gut microbiota play a role in affecting the behaviour of the host.”

Häiriöt suolen mikrobikannoissa vaikuttavat siis koko hevosen hyvinvointiin, mielialaan ja energia-aineenvaihduntaan. Häiriöt voivat olla jopa laukaisevia tekijöitä hevosen sairastumisessa, tietyt bakteerikannat ovat esimerkiksi yleisempiä kaviokuumetta sairastavalla hevosella ja yhtenä mahdollisena syynä kaviokuumeen syntyyn pidetään bakteerien endotoksiineja.

Hevosen hyvinvoinnin kannalta on siis äärimmäisen tärkeää että paksusuolen mikrobisto on tasapainossa.

Lanta kertoo paksusuolen tilanteesta

Ongelmat paksusuolessa näkyvät lannassa. Kirjoitin lannasta aiemmin, siitä lisää tästä linkistä. Jos hevosella ei ole normaali lanta on ensisijaisen tärkeää vähentää stressiä, tarkistaa heinän hygieninen ja ravitsemuksellinen laatu sekä sulavan kuidun määrä, tarkistaa että tärkkelyksen määrä pysyy per ruokintakerta maltillisena (hyvin yksilöllistä!) ja huolehtia siitä, että paksusuolen olosuhteet palautuvat mikrobistolle sopiviksi.

Tämä EI tapahdu monilla äkillisillä ruokinnanmuutoksilla ja eri lisäravinteiden kokeiluilla! Tilanteen rauhoittaminen vaatii malttia, varsinkin omistajalta.

Paras ensiapu mahan ongelmiin on edelleen heinäkuuri: kaikki ylimääräiset rehut pois ja hyvää heinää tilalle, jotta kuituja pilkkovat mikrobit saava tekemistä ja pH tasoa saadaan normalisoitua. Luonnollisesti aina tarvittaessa yhteys eläinlääkäriin sairauksien poissulkemiseksi.

Yhteenveto

Tasapainoinen, hevosen käyttöön suhteutettu sopiva ruokinta on aivan oleellinen osa hevosen hyvinvointia ja kykyä suorittaa esim. startissa. Ruokinnan kulmakivenä on aina hevosen tarpeisiin sopiva, hyvälaatuinen karkearehu sekä ylläpitotarvetta tai käyttöä vastaavat täydennykset.

Mikäli haluat apua jutun soveltamisessa oman hevosesi ruokintaan, tutustu ja tilaa ruokintasuunnitelma tästä.

hevosenruokinta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s