Miksi suolakivi ei riitä?

500 kiloinen hevonen tarvitsee päivässä ylläpitoon n. 25 g suolaa, eli natriumkloridia, NaCl. Jotta tarve tulisi täyteen, olisi hevosen syötävä pelkästään ylläpitoon n. 800 g verran suolaa kuukaudessa. Hupeneeko suolakivi vajaan kilon verran kuukaudessa? Todennäköisesti ei. Pieni suolalisä on siis oikeastaan paikallaan kaikille hevosille päivittäin.

Merisuola, Pan-suola, Himalajan suola…

Natriumkloridi on tavallista ruokasuolaa, mikä tahansa tavallinen ruokasuola siis käy. Suolaksi käy myös hivenen (pari prosenttia) muitakin suoloja kuin NaCl sisältävä merisuola.

Jodioitu ruokasuola on hyvä vaihtoehto silloin, jos jodin saanti jäisi muuten vajaaksi – tämä riippuu tietysti muusta ruokinnasta. Joidenkin valmistajien rehuissa on aika vähän jodia, joten jodioitua ruokasuolaa tulee toisinaan suositeltua ruokintasuunnitelman tilanneille. Myös merisuolassa on vähän jodia. Jos syöttää hevoselle merilevää, on parempi valita tavallinen suola, sillä merilevässä voi olla paljon jodia.

Jodin määrä jodioidussa suolassa kannattaa tarkistaa ”purkinkyljestä” ennen syöttöä. Hevosen jodin päivätarve on 1-6 mg hevosen koosta ja käytöstä riippuen. Jodin sopiva määrä on välttämätön kilpirauhasen toiminnalle ja siitä syystä myöskään yliannostusta ei suositella, joten ”tiedä mitä syötät, paljonko ja miksi” pätee tässäkin.

Pan suolassa suuri osa natriumkloridista (n. 40%) on korvattu muilla suoloilla, kuten kaliumkloridilla, joten jos ja kun haluat täydentää hevosen natriumkloridin päivätarvetta, täydennä se – natriumkloridilla.

Himalajan ym. vuorisuoloissa on lisäksi kivennäisiä ja hivenaineita, niiden määrä vaihtelee sattumanvaraisesti riippuen mistä suolalohkare on louhittu. Vuorisuoloissa on havaittu myös mm. korkeita rautapitoisuuksia, raudasta bloggasin aiemmin.

Tavallinen ruokasuola on siis suoraan rehuun lisättynä se sopivin vaihtoehto.

Rasitus lisää suolan tarvetta

Mitä rasittavampaa työtä hevonen tekee, sitä enemmän se hikoilee ja sitä enemmän suoloja poistuu elimistöstä ja sitä enemmän suolaa se tarvitsee nestetasapainon ylläpitoon ja palautumiseen. Moni asia vaikuttaa hikoilun määrään ja luonnollisesti kuumuus lisää tarvetta, hevosen hikoillessa silloin enemmän.

Esim. hiittitreeni viileässä syyskelissä lisää ylläpidon päälle suolan (NaCl) päivätarvetta n. 17g/100 kg elopainoa. Kenttäratsastusradan suorittaminen kuumana kesäpäivänä voi puolestaan lisätä tarvetta jopa 35g/100 kg elopainoa. Sanomattakin on selvää, että tässä vaiheessa suolakivi ei todellakaan enää riitä.

Älä kuitenkaan annostele turhaan suuria suola-annoksia vaan huomioi määrä aina tarpeen mukaan. Raikasta vettä on aina oltava saatavilla.

Osa hevosista lisää kyllä suolakiven syömistä tarpeensa mukaan, mutta lähtökohtaisesti ne eivät osaa itse annostella suolan määrää. Jotkut hevoset alkavat myös pitää suolakiveä ajanvietteenä mikä lisää virtsaamista (mikä iisää muidenkin kivennäisaineiden poistumista elimistöstä), näiltä tapauksilta se on parempi ottaa pois ja antaa suolaa pelkästään rehun seassa.

Elektrolyytit

Elektrolyytti = suolojen vesiliuos. Elektrolyytit ovat siis veteen liuenneita kivennäisaineiden suoloja kuten natriumkloridi, kaliumkloridi, magnesiumkloridi ja kalsiumkloridi.

Suorituksessa menetettyjä suoloja voi siis korjata valmiilla elektrolyyttivalmisteilla mutta myös omatekoisen elektrolyyttijuoman voi tehdä ruokasuolasta. Per litraan vettä liuotetaan 9 g tai alle (ei missään nimessä enempää!) ruokasuolaa eli natriumkloridia. Kannattaa opettaa hevonen juomaan tätä jo varsasta lähtien aina töiden jälkeen, niin sen juominen sujuu todennäköisemmin myös myöhemmin kilpahevosena kisapaikalla.

Valmiin elektrolyyttituotteen sisältö kannattaa tarkistaa, monet valmisteet sisältävät myös esimerkiksi sokereita tai aminohappoja. Valikoima ja hinta-haitari on suuri, mutta loppujen lopuksi kyse siis on suoloista ja niiden palauttamisesta elimistöön hikoilun jälkeen. Seuraa pakkausten annosteluohjeita.

Käytännössä siis…

Aina tarjolle suolakivi (paitsi ajanvietenuolijoille) sekä raikasta vettä. Täydennä suolantarvetta tarvittaessa lisäämällä suolaa (NaCl) rehuihin tarpeen mukaan. Lisäksi on hyvä opettaa hevoselle elektrolyyttijuoman juominen suorituksen jälkeen!

EDIT: lisään tähän vielä huomautuksen, että suolan syöttömäärä per kerta kannattaa pitää maltillisena, tällä takaa imeytymisen sekä sen, ettei suola ärsytä esim. mahdollista mahahaavapotilasta. Joten toistettuna ja korostettuna aina ja kaikesta, tiedä mitä syötät, miksi ja paljonko!

Tutustu kaikenlaisille hevosille tehtäviin Ruokinta365™️-ruokintasuunnitelmiin tästä!

self_timer190708lj7

4 kommenttia artikkeliin ”Miksi suolakivi ei riitä?

 1. Meillä oli 20 vuotiaalla harrastehevosella epäilynä akuutti munuaishäiriö vuosi sitten. Sen oireet oli älytön juominen ja pissaaminen. Cushingintauti suljettiin pois.
  Siltä kiellettiin kaikki ylimääräinen, myös suola, paitsi heinä, kivennäinen ja porkkanat. Kysyin kesäksi eläinlääkäriltä, että voiko antaa suolaa lisäksi, kun on tullut hikisiä toimia. Hän kielsi, sanoi, että saa heinästä riittävästi.
  Väkirehua annoin pari kertaa kourallisen liikunnan jälkeen, niin sitten joikin kaksi päivää normaalia enemmän.
  Onko se yksilöllistä kuitenkin, että miten tarvitsee suolaa vai voiko tosiaan heinässä oleva määrä riittää?

  Tykkää

  • Heippa! Eläinlääkäri osaa varmasti ottaa parhaiten kantaa erityisempiin tilanteisiin. Jutussa mainitut suolan saantisuositukset ovat Ruotsin maatalousyliopiston julkaisemista ruotsalaisista ruokintasuosituksista. t. Leena

   Tykkää

 2. Kiitos kattavasta tietoiskusta! Olisiko sinulla antaa vinkkejä siihen, miten suolaa sitten saisi hevoselle/muulille syötettyä? Kun pelkilleen se ei mene ja väkirehua ei saa. Kivennäiseen, noin 3 dl/päivä ei saa upotettua kuin ruokalusikallisen, jos laittaa enemmän, ei syö. Käytössä on ollut ihan tavallinen suola ja karsinassa lisäksi suolakivi, joka tuntuu kestävän ikuisesti.

  Tykkää

  • No sepä se hankala puoli onkin varsinkin näillä, jotka ei juuri väkirehuja saa. Meillä kivennäinen (ei melassoitu) ja suola menee tällä hetkellä viherpelletin seassa, josta saa kuitenkin aika pienestä määrästä kivan määrän puuroa johon näitä hukata ilman että tulee hirveästi mitään muuta ylimääräistä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s