Paskapuhetta

Hevosihmisten kanssa yhteyksissä olevien on paras tottua siihen, että jossain vaiheessa alkaa ”paskapuhe” – eli puhe hevosen lannasta. Tyyppi saattaa puhua sen koostumuksesta, sen puuttumisesta tai siivoamisesta, siitä, että se on jäätynyt tarhaan, että se oli löysää tai ylipäätään että sitä sitten riittää. Aikoinaan eräs opiskelija valitti, että harjoittelussa joutuu aina vain siivota karsinoita, johon ei voi kuin todeta, että siltä ei valitettavasti välty jos aikoo hevosalalla olla.

Hevosihmisille lanta on tietysti normaaliakin normaalimpi asia ja päivittäin vastassa tallille mennessä – paitsi jos ummetusähky iskee. Harva lieneekään niin onnellinen kikareen ilmestyessä kuin hevosenomistaja ähky-yön jälkeen.

Tässä jutussa siis luvassa nippelitietoa lannasta.

Mistä hevosen lanta koostuu?

Lanta on tietysti jäänne rehumassasta, joka ei ole imeytynyt hevosen ruoansulatuselimistössä. Lanta koostuu sulamattomista kuiduista, mineraaleista, soluista, rasvoista, elimistöstä poistuvasta hiekasta, mikrobeista ja vedestä, jota lannasta on noin 2/3. Lannassa voi olla myös esim. sulamattomia jyviä tai rikkakasvien siemeniä. Lanta voi myös sisältää taudinaiheuttajia esim. E.colia tai salmonellaa.

Hevosesta ja rehustuksesta riippuen n. 60 % imeytyy ja loput poistuu elimistöstä lantana tai virtsana. Peruspolle ulostaa keskimäärin 8 kertaa päivässä eli yhteensä lantaa kertyy n. 20 kg per päivä per hevonen. Vuodessa siis yhden hevosen tuotos on reilut 7000 kg lantaa (plus kuivikkeet). Hevonen virtsaa jopa yli 50 litraa päivässä.

Terveen hevosen kikkareet

Lannan koostumus on hevosihmisille suuri kiinnostuksen kohde, sillä se kertoo hevosen suoliston ja koko hevosen voinnista. Täydelliset kikkareet ovat sopivan tiiviitä, ruskeita ja miedon tuoksuisia. Muutokset lannan koostumuksessa kielivät mahdollisista ongelmista ruoansulatuselimistössä, lanta ei saa olla liian märkää tai kuivaa eikä haista pahalle.

Kikkareiden koostumus toki myös muuttuu korsirehun mukaan, esim. väri voi seurata korsirehun väriä ja laidunkaudella lanta voi olla märempää ja vihreämpää kuin sisäruokintakaudella, ollen silti normaalia.

Ruokkiessamme hevosta, emme ruoki vain hevosta vaan myös sen paksussa suolessa olevia miljardeja mikrobeja, jotka mm. sulattavat kuituja ja tuottavat hevosen käyttöön paitsi mikrobivalkuaista myös B- ja K-vitamiineja. Mikrobien tasapainon järkkyminen näkyy konkreettisesti lannan koostumuksessa, ilman hyvinvoivia mikrobeja ei ole hyvinvoivaa hevosta.

Suuri huolenaihe on myös se, jos lantaa ei tule. Hevosella voi olla ummetusähky esimerkiksi liian vähäisen juomisen takia.

Normaalia ruansulatusta edistää siis sopiva hygieeniseltä laadultaan hyvä korsirehu, joka tukee mikrobien hyvinvointia, ja tasainen liike eli kävely, ulkoilun ja liikutuksen muodossa, sekä ylipäätään hevoselle sopiva tarpeenmukainen ruokintaa ja riittävä vedensaanti.

Hevosen ominaisuudet

Myös hevosen ominaisuudet vaikuttavat ruoansulatukseen, tutkimukissa on esim. havaittu että suolistotulehduksiin taipuvilla hevosilla oli verrokkeja vähemmän tiettyä hermosolutyyppiä, joka vaikuttaa suolen rehumassaa kuljettavan lihaksen liikkeeseen.

Myös esim. stressaaminen ja jännittyminen muuttaa helposti kikareet ripuliksi, tai liian nopeasti tehty rehujen muutos, jolloin paksunsuolen mikrobisto ei ehtinyt sopeutua muutokseen (rehumuutokset olisi tehtävä n. 3 viikon aikana, jotta mikrobisto ehtii sopeutua!). Hevosten mikrobikannat ovat erilaisia kokoonpanoltaan, joten toiset reagoivat herkemmin myös esim. ruokinnan muutoksiin.

Lantahuolto ja kestävä kehitys

Lannoituksen näkökulmasta hevosen lanta on lähellä naudan lantaa, mutta koostumukseltaan kuivempaa ja lisäksi hevosenlannan mukana on enemmän kuiviketta, jonka on hyvä maatua ennen käyttämistä lannoitteena.

Kompostointi ja lannan palaminen tuhoavat loisia ja mikro-organismeja parantaen hygieenistä laatua, joten kompostoinnin jälkeen lanta on hyvä lannoite pellolle. Merkittävä osa ympäristövaikutusta on myös lannan kompostointi asianmukaisessa lantalassa, jotta ympäristöön ei pääse valumia varastoinnin aikana. Lannoitus tulisi aina tehdä maanäytteen perusteella.

Oleellinen osa lantahuoltoa on tietysti myös lannan siivoaminen tarhoista, jolloin voidaan estää pintavalumien juotumista vesistöihin, vähennetään loispainetta, estetään pohjavesien pilaantumista ja huolehditaan yleisestä siisteydestä erityisesti jos talli sijaitsee tiiviimmin asutulla alueella.

Hyvinvointi, talous ja ympäristö kulkevat käsi kädessä

Lannassa ja virtsassa elimistöstä siis poistuu tarpeettomia ravintoaineita. Liika valkuainen muuttuu ureaksi ja poistuu virtsan mukana. Poistuttuaan se muuttuu helposti ammoniakiksi, joka haihtuu myös helposti ilmaan. Liian valkuaisen syöttäminen siis paitsi lisää virtsaamista, lisäten kuivikkeen menekkiä, heikentää myös talli-ilmaa ja päätyessään vesistöihin, lisää rehevöitymistä.

Myös lannassa poistuva fosfori on merkittävä rehevöitymisen aiheuttaja. Sekä kivennäis- että valkuaisruokinta vaikuttavat siis ulosteiden koostumukseen ja sen ympäristövaikutuksiin.

Kaikkien kotieläinten ympäristövaikutuksiin vaikutetaan ruokinnan suunnittelullla ja maatalouspuolella optimoitu ruokinta on arkipäivää sekä hyvinvoinnin, tuotoksen että ympäristön näkökulmasta. Myös hevosten ruokinnassa on siis syytä välttää tarpeen yli menevää syöttämistä, sillä liialla ruokinnalla vain rasitetaan elimistöä turhaan ja tehdään ”kallista lantaa ja virtsaa”.

Liika syöttäminen ei siis ole terveyden, ympäristön tai kukkaron kannalta kestävää ja siksi ruokinnan tulisikin perustua hevosen todelliseen tarpeeseen ja tietoon rehuannoksen sisällöstä.

Ruokintasuunnitelmista lisää tästä.

Pojat2

Lannat kannattaa siivota myös laitumelta jos se on mahdollista, loispaine vähenee.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s