Kolme eri heinää ja miten niiden erilaisuus muuttaa samanlaista ruokintaa

Tällä kertaa kirjoitan siitä, miten erilaiset arvot heinässä vaikuttavat hevosen energian, valkuaisen ja kivennäisten saantiin päivittäin, riippuen siitä onko heinässä korkeat, matalat tai keskiverto arvot heinäanalyysin perusteella.

Tämän kuvitteellisen laskelman arvot on siis otettu oikeista heinäanalyyseistä, eli vastaavat tulokset ovat mahdollisia reaalimaailmassakin.

Laskin ruokinnan  niin, että yhtenä heinänä on ”keskivertoheinä”, jonka arvot laskin keskiarvona kaikista heinäanalyysituloksista, jotka olen saanut asiakkailta laskelmia varten. Toisena on korkeimman arvon heinä, johon poimin kaikki korkeimmat arvot heinäanalyysituloksista. Kolmantena on alhaisimpien arvojen heinä, jossa arvot ovat kaikki alhaisimmat arvot mitä heinäanalyyseissä on ollut. Kaikki ovat siis myös oikeasti realistisia ja vastaavia analyysituloksia voi saada heinästä.

Miltä ruokinta siis näyttää, kun käytämme näitä kolmea eri heinää ruokinnan pohjana?

Taustatiedot

Valitsin ruokittavaksi kohteeksi Esimerkki-Hepan, joka on kevyttä työtä tekevä, sopivassa lihavuuskunnossa oleva 500 kiloinen tamma, jolla on normaali rehunkäyttökyky. Nämä kaikki valinnat vaikuttavat tavoitearvoihin.

Syöttömääräksi valitsin 10 kg heinää ja kivennäiseksi Hevosten mineral plussan, jota Esimerkki-Heppa saa 200 g päivässä (vajaa 3 dl). Yhtä hyvin olisi voinut laskea Norran, Speedexin tai vaikkapa Black Horsen kivennäisellä, nämä neljä ovat hyvin samalaisia sisällöiltään, mutta valitsin nyt tähän Hevosten mineral plussan ”jollain laskeakseni”, valinta ei ole kannanotto puolesta tai vastaan 🙂

Kuiva-aineena on käytetty tietysti kaikissa laskelmissa samaa, 790 g/kg,  jolla kuiva-aineen saantisuositus (1,5-2% elopainosta) täyttyy juuri alarajalla (1,58%).

Ruokinnan tulos keskivertoheinällä laskettuna

Keskivertoheinässä energiaa on saamieni analyysitulosten perusteella 9,5 MJ ja valkuaista 50 g srv/kg ka. Oheisessa kuvassa on esitetty energian ja valkuaisen saannit kaikilla kolmella heinällä.

Kuva1Keskivertoheinällä valkuaisen määrä on juuri sopiva kevyessä harrastekäytössä olevalle hevoselle. Energiaa hevonen saa n. 11 % yli tarpeen, mutta sen kanssa voinemme vielä elää huomioiden että pakkaskelitkin ovat tulossa, jolloin energiaa kuluu enemmän lämpimänä pysymiseen.

Sen sijaan kivennäisissä ja hivenaineissa olisi jonkin verran korjattavaa (kuva 2.). Ca:P ja Ca:Mg suhteet ovat vähän suositusta korkeammat, eli hevonen saa vähän liikaa kalsiumia suhteessa fosforiin ja magnesiumiin. Grammoissa määrät täyttyvät selvästi yli tavoitearvojen.Kuva2Ruokinnan tulos alhaisimmilla arvoilla laskettuna

Alhaisin energian määrä on ollut 8 MJ/kg ka ja alhaisin valkuainen 16 g/kg ka, siispä on selvää, että näillä arvoilla laskien energian määrä jää jo vähän vajaaksi ja valkuaistakin hevonen saisi 10 kilosta heinää vain 15% tarpeesta (kuva 1.)!

Valkuaisen merkityksestä ruokinnassa bloggasin aikaisemmin, juttuun pääset tästä ja voit pohtia miten tämä tulos voisi näkyä hevosessa.

Kun laskee kivennäisten ja hivenaineiden määrät heinäanalyyseistä saaduilla alhaisimmilla arvoilla on kalsiumista, fosforista ja magnesiumista puutetta määrällisesti 4 g/pv. Ca:P suhde on hyvä mutta Ca:Mg suhde hurjasti pielessä.

Kivennäisten saanti tulisi korjata kun valkuaislisä on ensin päätetty ja lisätty laskelmaan kivennäissisältöineen. Kokonaisruokintaan sopiva kivennäinen ja sen oikea syöttömäärä on ne asiat, millä kivennäis- ja hivenaine tasapaino saavutetaan.

Tällä kohtaa on hyvä huomioida, että ruokintalaskelma lasketaan päivittäiselle tarpeelle eli myös puutteet tai yliannostukset ovat päivittäisiä. Jos valkuaisen ja kivennäisten määrä on päivittäin miinuksella ja hevonen tekee kevyttäkin työtä, jossain vaiheessa se alkaa näkyä lihaskunnossa ja palautumisessa tai muussa oireilussa, eikä hevonen kehity. Tilanteen voisi siis ennakoida, ja korjata, teettämällä rehuanalyysin ja ruokintalaskelman, jo ennen kuin ongelmia syntyy.

Ruokinnan tulos korkeimmilla arvoilla

Energiaa on heinässä ollut parhaimmillaan 11,2 MJ, niinpä tässä versiossa hevonen saa jo 21 MJ liikaa energiaa tarpeeseensa nähden (30 % yli tarpeen, eli paljon). Korkein valkuainen on puolestaan ollut 124 g srv/kg ka, joten valkuaista hevonen saisi peräti kahden hevosen edestä. (kuva 1.)

Tällä kohtaa voi olla esim. tilanne, jossa hevonen tekee kohtuullista työtä mutta on silti lihava – ruokinta kun on liian hyvää tarpeeseen nähden. Puhumattakaan jos se saisi lisäksi vielä pari litraa väkirehua päivässä.

Kalsiumia olisi tällä ruokinnalla reilusti fosforiin nähden ja grammoissakin tuplasti yli tarpeen, korkeimmat kalsiumpitoisuudet kun ovat olleet apilapitoisissa heinissä, 6-6,5 g/kg ka. Muista heinistä korkein arvo on ollut 4,1 g/kg ka, jolla kalsiumin määrä tippuisi tässä laskelmassa sen verran, että ylitys olisi ”vain” 20 g/pv ja Ca:P suhde muuttuisi jo lähes tavoitearvoon ollen 1,9:1.

Yhteenveto

Riippuen siitä minkälaista heinää meillä on, voi hevosen saama energian ja valkuaisen sekä kivennäisten määrä vaihdella to-del-la paljon.

Tässä esimerkkitapauksessa siis aina  -4 MJ:sta, +21 MJ:en energiaa tarpeeseen nähden ja -336 grammasta valkuaista, aina +599 grammaan valkuaista tarpeeseen nähden. 

Kyse ei siis ole siitä, onko heinä hyvää ja laadukasta vai huonoa, vaan siitä onko se sopivaa ruokittavalle hevoselle ja mikäli se ei ole, mitä voimme asialle tehdä, eli mikä on optimaalisin tapa päästä tavoitteisiin sillä heinällä mitä syötämme!

Heinä, jossa on alhaisemmat arvot, voi olla sopivaa joutilaalle, kun taas valkuaispitoinen hyvä heinä on todennäköisesti joutilaalle liiankin tuhtia tavaraa. Vastaavasti kilpahevoselle sopii korkeampi energiamäärä heinässä ja se myös hyötyy valkuaispitoisemmasta heinästä, kun taas köyhä heinä ei ole riittävän ravinteikasta suorittamiseen ja kehittymiseen. Unelmatilanteessa tarjolla olisi paria kolmea erilaista heinää, josta voisi ostaa sitä, mikä sopii parhaiten omien hevosten tarpeisiin… 

Lisää tietoa Ruokinta 365™️ -ruokintasuunnitelmista tästä!

 

Edit: olin kirjoittanut tekstiin aluksi, että laskelmat ovat kohtalaista työtä tekevälle, mutta laskelma on siis tehty kevyttä työtä tekevän hevosen mukaan. Yritin muokkailla tekstistä kohdat missä tämä oli mainittu, toivottavasti nyt lukee joka paikassa oikein eli kevyen työn mukaan.

 

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s