Oliko ruokintasuunnitelmasta hyötyä? Asiakkaiden kertomaa!

Ruokinta on yksi kolmesta hevosen hyvinvointiin eniten vaikuttavasta perusasiasta, ne kaksi muuta ovat lajityypillinen käyttäytyminen (ja sen mahdollistaminen) sekä hevosen ja ihmiset välinen vuorovaikutus, kouluttaminen & käsittely.

Kun hevosen terveydentilassa, olemuksessa tai käyttöominaisuuksissa alkaa ilmetä ongelmia, on hyvä miettiä voisiko ruokinnassa olla viilattavaa. Hevonen ei välttämättä ole sairas mutta pientä sanomista voi olla esim. lihavuuskunnossa,  veriarvoissa, (kilpailu)suorituskyvyssä, karvan tai ihon kunnossa, hevosen mielialassa, vastustuskyvyssä, valmennukseen vastaamisessa, lihasten tai luuston kehityksessä, kavioiden laadussa, aineenvaihdunnassa, suolen toiminnassa… ja lista jatkuu – koska ruokinta vaikuttaa. Kaikkeen. Optimaalisella ruokinnalla hevonen yksinkertaisesti voi hyvin, sillä se saa mitä tarvitsee.

Sen jälkeen kun aloin tarjota ruokintasuunnitelmia myös asiakkaille, voin sanoa etten ole katunut hetkeäkään! Mikään ei ole niin kivaa kuin auttaa asiakasta, jolla on ruokinnallinen ongelma johon löydetään toimiva ratkaisu ja johon hevonen vastaa voimalla paremmin. Ruokinnalliset ongelmat ovat siitä käteviä, että ne ovat ratkaistavissa.

Lehmille lasketaan optimaalinen ruokinta maidontuotantoa varten ja huippu-urheilijakin miettii mitä suuhunsa laittaa, ruoka ja terveys kulkevat kaikilla käsi kädessä. Kyse ei siis ole mistään hifistelystä, vaan yksinkertaisesti siitä, että hevosen ruokinta ja sen tarpeet kohtaavat parhaalla mahdollisella tavalla. Aina kyse ei ole edes isoista asioista, mutta sillä pienelläkin muutoksella voi olla loppupeleissä todella iso merkitys hevosen hyvinvointiin ja käyttöön.

Asiakaskokemukset

Ohessa pari asiakaskokemusta ruokintasuunnitelmista, sillä käytännön esimerkit siitä, mitä suunnittelulla voi saavutta, ovat tietysti aina parhaita!

Siitostamma

Anne-Mari on suokkipoikamme Juolan Myrskyn kasvattaja ja oli keväällä yhteydessä, jotta tarkistaisin hänen New Forest siitostammansa ruokinnan kun viimeinen tiineyskolmannes alkoi. Koska heinässä oli riittävästi valkuaista täyttämään tarpeen, pystyimmekin jättämään valkuaislisän kokonaan pois – kyllä, sille ei ollut tarvetta vaikka oli kohta varsova tamma kyseessä, heinä oli riittävän laadukasta! Lisäksi laskelman perusteella tehtiin hienosäätöä ADE-vitamiinien ja hivenaineiden osalta, mm. seleenin saanti varmistettiin.

”Tamma pysyi hienossa kunnossa koko lopputiineyden ajan, varsoi onnistuneesti, jälkeiset irtosivat hyvin ja imetys lähti hyvin käyntiin. Varsa oli myös reipas ja vahva heti synnyttään.

Tamma on nyt myös uudelleen tiine, joten pyysin Leenaa jälleen tekemään suunnitelman syksyksi & talveksi, uusien heinien rehuanalyyseihin perustuen. Enää ei tulisi mieleenkään suunnitella siitostamman ruokintaa ilman rehuanalyysiä ja apua ruokinnan ammattilaiselta.”

– Anne-Mari Hurtta, AK Ponipalvelu

Harrastehevonen, aktiivisessa käytössä

Susann otti yhteyttä koska aktiivisessa käytössä oleva Siru ei jaksanut työskennellä ja oli kärttyinen ja stressaantunut karsinassakin. Ruokintalaskelma kertoi, että vajausta oli niin energiasta kuin kivennäisistäkin. Korjasimme ruokintaa lisäämällä heinää ja muuttamalla väkirehuruokintaa niin, että se vastasi työmäärän edellyttämää energian ja valkuaisen tarvetta sekä optimoimme kivennäisten, hivenaineiden ja vitamiinien saannit. Muutamaa viikkoa myöhemmin sain viestin omistajalta:

”Ruokintasuunnnitelman hyöty…

Siru muuttui jälleen omaksi itsekseen. Siru rauhoittui ja sai sisäisen rauhansa takaisin, harmonian. Rakastan Sirun lellimistä, sitä että Siru laittaa päänsä olkapäälleni ja nenäni on kaulaa vasten – nyt hän malttaa tehdä sitä jälleen, kun ei ole koko ajan nälkä. Rennosti roikkuva alahuuli, joka oli Sirun tavaramerkki, on palannut.

Siru on myös löytänyt liikkumisen ilon jälleen. On mahtava tuntea se ratsastaessa. Nyt hän haluaa vain eteenpäin koko ajan ja vaikka laukalla, koska hänen mielestä on kiva juosta kun jälleen jaksaa mennä. Kun ajan, olen saanut alkaa pidätellä ja menemisen ilosta ei voi erehtyä. Sain takaisin sen hevosen, johon ihastuin, joten voi lämpimästi suositella Leenan palvelua.” 

– Susann Ahlstrand ja Siru

SonDonnerhall

Sari otti yhteyttä kevättalvella ja mietti kouluratsunsa ruokintaa. Valmennus kävi jo raskaammasta työstä, mutta lihaksisto ei kehittynyt toivotusti ja iho/karvaongelmiakin oli. Heinäanalyysiin perustuva ruokintalaskelma kertoi, että valkuaisen saanti oli riittämätöntä ja kivennäisruokinnassakin oli parannettavaa. Isokokoiselle, kovaa työtä tekevälle hevoselle aika tyypillinen haaste.

Tein hevoselle ruokintasuunnitelman ja valitsin siihen paremmin karkearehun puutteita täydetävät rehut. Sari muutti ruokinnan suunnitelman mukaiseksi ja seurasi ohjeita tunnollisesti jatkaen treenejä normaalisti.

Nyt muutamaa kuukautta myöhemmin oli kuulumisten aika: hevosen lihasmassa on kehittynyt ja iho/karvaongelmat ovat poissa. Karva on irtonaista ja kiiltävää, kuivia nyppyjä ei ole enää iholla ja hevonen on hyvinvoiva ja sopivassa lihavuuskunnossa. Silmiä avaava kokemus täsmällisen ruokinnan tärkeydestä oli tyytyväisen asiakkaan yhteenveto kokemuksesta. Talvikuvat ennen, kesäkuvat jälkeen.

 

Haluatko tarkistaa hevosesi ruokinnan? Se onnistuu kun tutustut ruokintasuunnitelmiin tästä ja jätät yhteydenottopyynnön.

 

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s