Käärmeöljyn myyntiä hevosille

Bongasin Dr David Marlinin facesta hyvän postauksen siitä miten erottaa ”käärmeenöljymyyjän” ja ajattelinpa tarttua aiheeseen. Käärmeenöljyllä tarkoitetaan tietysti niitä hevosten hyvinvointia edistävinä markkinoitavia tuotteita, joiden vaikutus onkin sitten vähintään kyseenalainen. Hevosten hoito ja ruokinta on iso bisnes, eikö totta? Tämä tietysti houkuttelee markkinoille kaikenkarvaisia tuotteita, joista ei todennäköisesti ole hyötyä, monesti ei ehkä haittaakaan mutta toisinaan voivat olla hevoselle jopa vahingollisia.

Joku varmasti jo miettii että mitäpä sitten, kukin saa tehdä omalla hevosellaan mitä haluaa ja jos on kuullut että jostain tuotteesta, olkoon se tässä vaikka se käärmeöljy, on ollut hyötyä jonkun toisen hevoselle samassa tilanteessa, niin miksipä ei kokeilla? Näissä tuotteissa vain on muutamia perustavaa laatua olevia ongelmia ja kannattaa miettiä asiaa seuraavista näkökulmista:

  1. Perustuuko markkinointi yrityksen väittämiin toimivuudesta, onko tuotteesta tutkimuksilla vahvistettua näyttöä siitä että aine/ainesosat todistettavasti vaikuttavat kuten luvataan? Jos tieteellistä näyttöä on, onko tutkimukset tehty rotilla vai riittävän kattavasti hevosilla? Esim. tiedustellessani kerran erästä luontaistuotteesta rehufirmalta, oli vastaus ”Luontaistuotteilla on harvemmin laboratoriotutkimuksia ihmis- tai eläinpuolella.” – aivan! – silti kyseistä tuotetta markkinoidaan mm. väittein: ”tasapainottaa hormonitoimintaa, hoitaa kiimahäiriöitä, käytöshäiriöitä ja cushing taudin oireita sekä muita hormonaalisia ongelmia.” – aika vakuuttavaa, jos näin olisi, mutta epäilen. Mistä myyjä tietää tämän, ellei asiaa ole edes tutkittu? Jos tuotetta markkinoidaan sanalla ”hoitaa” – tuotteen todellakin todistettavasti täytyisi myös hoitaa.
  2. Jos markkinoinnissa luvataan että tuote parantaa kaiken mahdollisen nivelrikosta löysään mahaan kannattaa suhtautua asiaan kriittisesti. Sellaista ihmetuotetta ei ole vielä keksitty joka käy kaikkeen, ei ole. Jos olisi, olisi maailmasta varmasti parannettu jo syövät ja kaikki muutkin sairaudet. Eikä ole vaikka asiasta miten kauniisti puhuttaisiinkin ja vaikka miten löytyy esimerkkejä elävästä elämästä – sattumalla on liian suurin merkitys jos asiaa ei ole tieteellisesti tutkittu. Jos tuote on hyvä, ei myöskään liene ongelma todistaa sen toimivuus tieteellisesti? Jos tutkiminen on kallista, ei sekään liene ongelma jos tuote on hyvä ja voi olettaa että se maksaa itsensä takaisin todistettavasti toimivana? Jos esim. väitetään että tuote parantaa hengitystieinfektion, mistä markkinoija tietää olisiko sairaus parantunut samassa ajassa muutenkin? Myyjällä on vastuulla on todistaa että markkinointiväittämät ovat totta ja ne on muotoiltava niin että niillä ei johdeta kuluttajaa harhaan.
  3. Jos myyvällä taholla on osoittaa heidän itsensä tekemä tutkimus vaikuttavasta asiasta, suhtaudu edelleen kriittisesti. Puolueeton tutkimus vahvistaa tuotteen vaikutuksen, puolueellinen todennäköisesti on tehty vain edistämään myyntiä.
  4. Mieti voiko vaikuttavuuden takana olla joku muu ilmiö. Esimerkkinä magneettituotteet, joita markkinoidaan esim. lihas-, nivel- ja jänneongelmiin. Magneeteilla ei ole tieteellisesti todistettu olevan vaikutusta em. vaivoihin. Se ei toki tarkoita sitä etteikö esim. itse loimittaminen (riippumatta siitä onko loimessa magneetteja vai ei), voisi edesauttaa esim. lihasongelmissa. Magneetti-keskusteluissa usein sanotaan että tuote on auttanut henkilöä itseään, lumevaikutus toki toimii ihmisillä – ja sehän on ihan fine, jos avun saa vaikka lumeella – mutta valitettavasti lumevaikutus ei toimi hevoseen. Lume vaikutus sen sijaan toimii myös eläimen omistajaan, eli omistajasta voi ”tuntua” että eläin voi paremmin, vaikka tuotteella ei edelleenkään olisi todistettavaa vaikutusta eläimeen.
  5. Muista että yrityksen tavoite on aina myynti. Hyvä perusesimerkki on valkuaisrehusäkin kyljessä olevat suositusmäärät eri hevosryhmille, usein siitostammojen kohdalla suositusmäärä on noin 2 l/pv. Valkuaisen tarvehan on täysin riippuvainen korsirehusta, olen useana vuonna laskenut tarpeita ja vielä en ole päässyt täydennystarpeessa yli 5 dl/pv. Kumpi myy enemmän, 2 l/pv vai 5 dl/pv? Äkkiseltään voi tuntua että mitäpä sitten, tamma kuitenkin kasvattaa varsaa ja imettää – liika valkuiainen kuitenkin rasittaa tamman elimistöä, lisää virtsaamista, mikä voi lisätä kivennäisaineiden poistumista elimistöstä ja valkuainenhan lisää maidon määrää (ei niinkään vaikuta sen laatuun) -> varsakin voi olla ripulilla liiasta maidontuotannosta jne – eli ongelmatontakaan se ei ole. sen lisäksi että muutenkin tarpeetonta. Tämän lisäksi kulutat tarvetta enemmän rahaa rehuihin. Tee kotiläksyt, selvitä omien hevosten yksilöllinen tarve ja tee hankinnat perustuen faktaan. Tämä harrastus on kallis, mutta monessa kohtaa voi säästää., mm. suhtautumalla sopivan kriittisesti myytäviin tuotteisiin.

Kaikki meistä varmasti sortuu silloin tällöin muoti-ilmiöihin ja epätoivoisessa tilanteessa jossa perinteinen lääketiede ei ole toiminut tai milloin siihen ei haluta turvautua, on varmasti moni valmis kokeilemaan mitä tahansa mikä ehkä toimii tai on toiminut jollain (eli oletetaan että juuri tämä yksi juttu oli se ratkaiseva). Näissä tilanteissa perusteluina on usein myös se, että riippuen keneltä kysyy, saa eri vastauksen siihen missä vika on tai miten sitä pitää hoitaa (jopa eläinlääkärien välillä) –  tämä ei kuitenkaan poissulje sitä että hevonen on ansainnut perusteellisen tutkimuksen ensin, jotta voidaan poissulkea tavallisimmat vakavammat ongelmanaiheuttajat ja hoitaa ne todistettavasti toimivin keinoin.

Sellaista munkinpippuria ei ole joka ratkaisee kerrasta jokaisen hevosen kohdalla kaikki ongelmat, suhtaudu kriittisesti ja vaadi valideja tuloksia toimivuudesta!

 

PS. Kannattaa seurata Dr David Marlin Facebookissa, varoituksena kuten hänen sivuillaankin, sivu on tutkijan ylläpitämä ja perustuu tieteelliseen faktaan, ellet perusta tieteestä, ei todennäköisesti pidä hänen sivustaan 😀

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s