Vuosi lähenee loppuaan

Perinteiseen tapaan vuoden lopussa tulee olo että täytyy koota vuoden tapahtumat yhteen postaukseen. Vuosi on ollut päätösten ja tekojen aikaa ja paljon onkin tapahtunut.

Alkuvuonna sain vihdoin viimein päätettyä että se mihin hevosten kanssa eniten riittää motivaatiota on ajaminen, ihan sama päädytäänkö valjakkokisoihin vai ajellaanko omaksi iloksi mutta ajaminen on se mihin haluan aikaani laittaa. Niinpä kevään mittaan sain hyväksyttyä ajatuksen, että jostain on luovuttava jos haluaa tehdä eniten sitä mikä on kivaa – ponimäärä pitää saadaa tiputettua puoleen ja kasvatustoiminta loppuu tähän vuoteen. Kasvatus on aina ollut lähellä sydäntäni eikä voi sanoa etteikö sillä saralla olisi onnistuttu hyvin, silti omaa motivaatiota on syönyt monet epäonniset ongelmat mitä meillä on ollut esim. varsomisissa, realiteetit ovat ns. tulleet vuosien mittaa selväksi ja varsomisia varjostaa aina suuri huoli, joka tietysti syö iloa koko touhusta.

Toinen ongelma on se että kasvattajana ei tietenkään ole tarkoitus kaikkia varsoja pitää, kun vuodesta toiseen tekee parhaansa, jotta joka varsa saa hyvän alun elämään ja vuodesta toiseen tahkoaa niitä myydessä saadakseen edes suurimman osan varsottamisen kuluista hinnassa pois, niin jossain vaiheessa on todettava että oma tili ei kestä muille myymistä niin kivaa kuin varsojen kasvattaminen onkin. Myyminen on lisäksi aina yhtä stressaavaa, en välttämättä ole myynyt ponia jos on tuntunut että se ei ole sellainen mitä ostaja hakee ja sellaisen ostajan löytäminen, joka haluaa juuri sen ponin mitä myyt, on aikaa vievää. Niinpä jatkossa haluan todellakin pitää taukoa myymisestä! Ehkä varsotetaan jotain tammaa (varmaankin siis erikoisen mustaa Nenyaamme) silloin tällöin mutta isommassa mittakaavassa tämä kasvatusharrastus on nyt meidän osalta loppu.

Tänä vuonna on siis enimmäkseen myyty. Keväällä uuden kodin sai Eowyn Ax ja jalostusorimme Verano Lee v.d. Zandkamp myytiin Ruotsiin. Veranon myynti oli minulle todella vaikea paikka, yksi elämäni hevosista, ehdottomasti. Mutta jos varauskirja näyttää toukokuulla tämän tasoisella orilla nollaa on parempi lähettää se jatkamaan siitosuraa vielä toisaalle, sillä on toivottavasti Ruotsissa vielä monta vuotta edessä jalostusorina. Syksyllä Verano jalostusarvosteltiin Ruotsissa 42 pisteellä, teki päivän parhaan käyttökokeen ajaen ja palkittiin heti jälkeläisistään A-palkinnolla mikä lämmittää mieltä todella paljon, huippuori, kaikin puolin ❤

Kesällä myytiin toinen kesällisistä varsoista, Rohan Ax, joka muutti vieroituksen jälkeen Etelä-Suomeen. Samaan kuormaan ehdittiin vielä myydä hiirakkotamma Arwen Ax, joka lähti Kymenlaaksoon. Kirsikkana kakun päälle Skattens Sissy siitostamma löysi vielä uuden kodin Ruotsista juuri ennen joulua, jonne se lähtenee alkuvuonna. Sissyn myyminen ulkomaille on kova paikka sillä se kantaa Veranon viimeistä (meillä alulle laitettua) varsaa, mutta tällä kohtaa en voi kaikkea saada.

Ajopuoli on odotellut vähän säästöliekillä vielä hevosmäärän vähenemistä. Kesällä kuitenkin koitimme aktivoitua silläkin puolella ja ostimme parivaljakkoon koulutettavaksi ylikorkean Google ruunan Ruotsista, mutta todettiin heti alkuunsa että tuli tehtyä ensimmäinen hutiostos shettiksissä, sen hermorakennetta ei todellakaan aleta rasittaa kilpailukäytöllä, niinpä tehtiin nopea päätös sopivan ostajan sattuessa kohdalle ja Google muutti aika pian pikkupojan omaksi kotiponiksi, joka on osoittautunut täysin oikeaksi ratkaisuksi tämän ponin kohdalla. Googlen kohdalla epäonnistunut hankinta suoraan sanottuna harmitti aikalailla, joten kun meille sitten tarjottiin parivaljakkoon toista ylikorkeaa ponia, tamma Giulietta Moonia, piti hetki miettiä että mitä tehdään, tallikin pursusi vielä myymättömistä poneista kasvatuspuolelta. Lopuksi ajattelimme että toista sopivaa ei varmasti ihan heti tule joten kaupat tehtiin. Sisko onkin osoittautunut oikein mainioksi poniksi ja ollaan siihen enemmän kuin tyytyväisiä. Ylikorkean hankintaan on syynä Misty kasvatti joka on myös hujahtanut ylikorkeaksi, toivottavasti saadaan joskus näistä kahdesta parivaljakko ja Ransu pääsisi viettämään ansaittuja eläkepäiviä.

Tavoitteeni oli siis että tänä talvena tallissa on 5-6 hevosta, ihan siihen ei päästy mutta nyt ollaan luvussa 8 kunhan Sissy lähtee kohti Ruotsia. Vielä on siis myynnissä ainakin kesällinen orivarsa Aragorn Ax  ja 7 olisi jo aika lähellä tavoitetta.

Vuoden tapahtumista mainitsemisen arvoinen on vielä 1 v pienhevosorimme Juolan Myrskyn toinen sija Valtakunnallisessa varsanäyttelyssä Ylivieskassa, jossa se esiintyi edukseen kaikinpuolin. Myrskyäkin yritettiin myydä koko alkuvuosi sillä sitä ei ollut tarkoitus pitää mutta näyttelyn jälkeen se nyt on vielä saanut tässä olla… Saattaa vielä päätyä myyntiin ensi keväänä, katsotaan nyt.

Tänä kesänä urakoitiin oikein kunnolla tallin puolella mistä syystä kaikenlainen reissaaminen ja osallistuminen on ollutkin tauolla. Tammojen pihatto viimeisteltiin ja tallista kolme isoa karsinaa muuntui pojille pihatoksi. Oli todella aikaa vievää pestä, kalkita ja käsitellä puuosat, ikkunoita vaihdettiin plekseihin ja kaikkea pientä värkättiin jotta jäljellä olevan lauman hoitaminen olisi mahdollisimman yksinkertaista ja nopeaa, oma fysiikka haluaa jo päästä vähän helpommalla tallitöistä mitä aikaisemmin ja nyt on saatu talliolosuhteet siihen malliin että kaikki työt sujuvat varsin helposti ja kivuttomasti. Talliin on nyt investoitu sen verran aikaa ja rahaa että tällä pitäisi hetken aikaa pärjätä!

Näillä ajatuksilla keventynein mielin kohti uutta vuotta 2019, olkoon se kaikille juuri sellainen millaiseksi sen haluat rakentaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s