Hyvä paha shettis

Tänään aamulla silmiini sattui Facebookin uutisvirrasta video, jossa kolme eri shettistä pyörittivät showta lasten käsittelyssä, tuli taluttaessa pukkisarjaa, kaikenlaista niskurointia ja puskemista ruohoa syömään. Alkuperäisen julkaisun alla oli satoja naureskelevia kommentteja joista suurin osa kuittasi näkemänsä kommentilla ”tyypillisiä shettiksiä”. Ajattelin että tätä harhakäsitystä purettuani kymmenkunta vuotta omassa tallitoiminnassa on ehkä paikallaan käsitellä asiaa blogissakin. Yksikään shettis ei ole luonnostaan hankala, ilkeä tai vaikeasti käsiteltävä – erään näyttelytuomarin sanoin: huono koulutus ei ole rotuominaisuus.

Shetlanninponien luonne

Shetlanninponit ovat yksilöitä siinä missä minkä tahansa muunkin rodun edustajat. On vireämpiä poneja, on rauhallisempia poneja. Pieni koko ei tee niistä luonteeltaan automaattisesti lapsille sopivia, osa sopii lapsille paremmin kuin toiset siinä missä osa suomenhevosista sopii lapsille, osa ei. Yhtä kaikki perusluonteesta riippumatta ne täytyy lasten kanssa olemiseen kouluttaa reilulla, määrätietoisella ja loogisella otteella ja tällöin suurin osa hevosista oppii olemaan kaikenkokoisten ihmisten kanssa. Koulutus on AINA aikuisen vastuulla. Koska shettikset ovat pieniä ja useimmin päätyvät lastenponeiksi on toki suotavaa että kasvatuksessa pyrittäisiin siihen että ne sopivat myös lapsille, siitä kuitenkin iso osa on riippuvainen koulutuksesta. Jos poni niskuroi, on syytä myös poissulkea kipu, esimerkiksi pukittelun syynä voi yksinkertaisesti olla epäsopiva satula. Meillä esimerkiksi Lettu ei pitä ratsastuksesta ilman satulaa, ilmeisesti sen mielestä lapsen istuinluut selässä tuntuvat epämukavalta. Sopivan satulan kanssa se toimii moitteettomasti.

Lettu nuokkui kun lapset harjailivat lapsikerhon vieraillessa tallilla

Shettisten rotumääritelmässä ei ole erikseen mainittu että niiden kuuluu olla lapsille sopivia, luonteesta kun ei sanota rotumääritelmässä mitään. Se että niiden tänä päivänä toivotaan olevan, johtuu tietysti pienestä koosta, joka tietysti mahdollistaa sen että lasten on helpompi hevostelua harrastaa niillä, kuin 160 senttisen hevosilla. Sopivuus lastenponiksi on toki mainittu tavoitteeksi monissa muissa lähteissä jo sata vuotta sitten. Shettishän on syntyjään Shetlannin saarilta niinkuin nimikin kertoo ja ne ovat siellä jalostuneet vuosisatojen ajan karuissa olosuhteissa. Alkujaan saarelaisten työjuhtana ja kulkupelinä toimien, sittemmin hiilikaivoksissa kuormia vetäen. Tätä taustaa vasten ymmärtää että ne todellakin ovat myös luonteeltaan sitkeitä, vahvoja ja periksiantamattomia – muuten olisi lähtenyt henki.

Jos minun pitäisi kiteyttää shettisten luonne kolmella sanalla ne olisivat kuitenkin positiivissävytteiset: älykäs, seurallinen ja työteliäs – tämä riippumatta sitä mitä yksilöllisiä piirteitä niillä on.

Älykkyys ilmenee siinä että shettikset oppivat nopeasti sekä hyvässä että pahassa. Ne todellakin haastavat käsittelijänsä koulutustaidot ja paimenpojan sähkön kiertämisen. Shettikset nyt vaan ovat keskivertohevosta älykkäämpiä, joten keskivertoshettistä älykkäämpi shettis on jo varsin nälli tapaus 😀 Ne oppivat myös hämmästyttävän nopeasti huonoja tapoja jos huomaavat tilaisuutensa tulleen. Meillä esim. (Ransun kohdalla asiasta vähän lipsuen…) ei syötetä mitään kädestä sillä shettis oppii hetkessä että käsissä voi olla namia -> alkaa hiplaaminen -> alkaa hamuaminen -> alkaa näppiminen -> alkaa pureminen – ja varsinkin jos huomaa että ihminen alkaa varoa ettei tule purruksi. Tämä ei kuitenkaan ole ponin vika vaan sitä käsittelevän ihmisen, on itse huolehdittava siitä ettei päästä niitä oppimaan ei-toivottua käytöstä, edes vahingossa, sillä nämä eivät montaa toistoa tarvitse oppiakseen miten pääsee vaikka vähän epämukavasta tilanteesta eroon. Lasten kanssa touhutessa tämä vielä korostuu, aikuisen pitää seurata tilannetta koko ajan ja tarvittaessa ohjeistaa lasta oikeaan käsittelyyn, lapsi ei voi tietää miten pitää toimia ellei opeteta ja voi näin huomaamattaan opettaa ponille huonoja tapoja.

Seurallisuus ilmenee siten että meillä tarhaan mennessä vastassa on aina iloinen joukko odottamassa kuka tällä kertaa voittaa lotossa ja pääsee johonkin kivaan hommaan mukaan kanssani. Ne ovat aina valmiina.

Shettisten käsittely, kouluttaminen ja käyttö

Shettikset myös pysyvät työteliäinä kun tekemistä on sopivasti, ei liikaa että kyllästyvät vaan mielummin monipuolisesti ja sopivassa määrin. Liian kovat treenit tai puuduttava tunteja jatkuva saman hinkkaaminen on shettisten työmoraalille myrkkyä – saattavat varsinkin puuduttavissa hommissa jälleen hyödyntää älykkyyttään ja alkaa keksiä muita virikkeitä, jotka eivät aina ole niin toivottuja. Aikuiset voivat – ja aikuisten pitäisi – siis tarjota shettiksille älyllistä tekemistä esim. ohjasajamalla tai ajamalla ja näin viedä samalla koulutustasoa eteenpäin, varsinkin jos lapsi ei vielä ole osaava tätä tekemään. Shettis sopii erinomaisesti myös aikuisten harrastuskaveriksi ja niissä todellakin on paljon hevosta pienestä koosta huolimatta.

_MG_0899m.jpg

Ransu valjakkoajovalmennuksessa ajoasiakkaan kanssa

Shettiksen omistaminen vaatii hevosenlukutaitoa ja määrätietoista käsittelyä, ne eivät siedä epäasiallista käsittelyä lainkaan ja myös uskaltavat tämän näyttää. Oikeudenmukaisella käsittelyllä ne ovat mitä sydämmellisimpiä otuksia ja osaavat varoa pienintäkin taluttajaa niin että niiden kanssa on turvallista oppia hevostelua.

Meillä on vuosien saatossa käynyt satoja perheitä talutusratsastustapahtumissa tai täällä tallilla, jos äidillä on lapsuudesta kokemuksia shettiksistä, ne ovat 99% olleet pelottavia tai hurjia – ja lähes jokainen on epäillyt että oliko hyvä idea tuoda lapsi tallille, jossa on shettiksiä. ”Meidän nuoruudessa” ponit ja lapset olivat aika usein oman onnensa nojassa ja lopputuloksen voi arvata. On ollu ilo ja suuri kunnia tehdä töitä meidän ponien kanssa, jotka ovat aina käyttäytyneet fiksusti ja ystävällisesti lapsia ja aikuisia kohtaan ja näin murtaneet varmasti jo kymmeniä kertoja ennakkoluuloja näitä valloittavia pieniä hevosia kohtaan. Nämä pienet ponit kertovat käytöksellään paljon siitä miten niitä käsitellään, se on meidän aikuisten vastuulla.

_MG_0496.JPG

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s