Voisiko suomenhevosessa esiintyä hallakkogeenin muoto nd1?

Värien tutkimus etenee geenitutkimuksen myötä suurin harppauksin. Useimmat värit ovat jo testattavissa parissakin eri laboratoriossa, mutta vieläkin väreistä tehdään uusia löytöjä.

UC Davis yliopiston labrassa on jo jonkin aikaa ollut mahdollista testata hallakko-geeniä – ja siitä löytynyttä ”lievempää” muotoa jota kutsutaan vain nd1:ksi (non-dun 1). Perushallakko, eli mustalla, ruunikolla tai rautialla pohjalla oleva, siiman ja mahdolliset seepraraidat sekä aasinristin omaava, selvästi rungoltaan perusväristä vaalentunut yksilö on muotoa Dn (dun), eli ne hiirakot, ruunihallakot ja punahallakot mitä meilläkin näissä shettiksissä on. Kokonaan ei-hallakko hevonen määritellään testissä muodoksi nd2 (non-dun 2).

Näiden ”väliin” löytyikin geenistöstä vielä kolmas versio nd1 (non-dun 1) jonka vaikutus on vielä kokonaisuudessaan epäselvää mutta ainakin nd1 geenin omaavia on löytynyt perusvärisistä yksilöistä joilla on pelkkä siima ja ainakin mustissa yksilöissä väri on kuvien perusteella usein kulahtanut sen lisäksi että hevosella on siima. Erityisesti nämä mustat ovat tuoneet heti itsellä mieleen suomenhevosista ne mustat joilla on vaaleat korvakarvat ja vaaleampi selvästi kulahtanut runko sekä siima (vastaavia yksilöitä näkee myös russeissa ja eestinhevosissa?), voisiko suomenhevosissa olla nd1 geeniä? Suomenhevosissahan on myös rautiaita joilla on siima, mutta ei muita hallakkomerkkejä. Toivottavasti tämän lyhyen blogikirjoituksen perusteella asia saisi vähän huomiota ja joku joka omistaa tämän tyyppisiä suomenhevosia testaisi värin UC Davisilla. Ainakin selviää onko kulahtamisen takana nd1 geeni – vai muokkaako väriä kuitenkin ihan joku muu geeni.

Tällä kohtaa en siis tarkoita ruokinnan tai auringon takia kulahtanutta väriä vaan esimerkiksi mustaa joka ei oikein koskaan tunnu olevan pikimusta ja joilla on selvä siima. Siiman tapaisen ei niin selvärajaisen tumman värityksen selkärangalle voi aiheuttaa myös nk ”counter shading” eli sama ilmiö minkä takia pikkuvarsoilla voi olla siima joka häviää iän myötä – en tarkoita myöskään sitä, vaan huomattavasti selvempää ”ihan oikeaa siimaa”.

Koska tunnen suomenhevossukuja vain ravien käsiohjelman ja yleistiedon perusteella on tietysti vaikea etsiä esimerkkejä mutta pikainen haku Sukupostissa hakusanalla kulomusta ja syntynyt 2000-2016 toi esille muutamia hyviä erimerkkejä mustista, joista olisi todella mielenkiintoista kuulla testitulos, näitä oli esimerkiksi haussa heti ensimmäisenä eteen tullut Vienolan Elli ja erityisesti varsansa Marjomäen Urho, jolla on merkitty merkkeihin lisäksi sekä siima että aasinristi. Suomenhevosten sukuja paremmin tuntevat keksivät varmasti heti useampia esimerkkejä sopivista yksilöistä kun kurkkaavat miltä Urho näyttää. Rautiasta suomenhevosta jolla on selvä siima ei voi Sukupostilla hakea joten sellaisen esimerkin löytäminen jää jonkun muun hommaksi, muistan kyllä joskus tuomariaikoina sellaisen Hippoksen kehässä nähneeni.

Toivottavasti tästä nappaa nyt kopin useampi suomenhevosten väreistä kiinnostunut henkilö, jotka voisivat paremmilla tiedoilla etsiä em. yksilöitä, joiden omistajista toivottavasti joku innostuu geenitestin tekemään!

Hallakon voi tällä hetkellä testata vain UC Davisilla, sitä varten täytyy nettisivuilla luoda tili, valita testivalikoimasta oikea testi eli Dun, maksaa etukäteen esim. Visalla ja lähettää jouhinäyte (n. 30 karvantuppineen nypittyä jouhta) maksun yhteydessä saadun saatelomakkeen kanssa Kaliforniaan tutkittavaksi, tulokset tupsahtavat sähköpostiin 1-2 viikon kuluessa siitä kun näyte on saapunut.  UC Davisin nettisivuille pääsee tästä.

Minä jään odottelemaan tuloksia!

14 kommenttia artikkeliin ”Voisiko suomenhevosessa esiintyä hallakkogeenin muoto nd1?

 1. Mielenkiintoinen aihe! Tuo linkkaamasi Marjomäen Urho voisi olla myös tummanruunikko jolla on hyvin voimakas agouti. Varmaksihan tätä ei voi tosin sanoa ennen geenitestiä. Mutta hallakogeenin mahdollisuus on kyllä erittäin jännittävä, pitänee perehtyä asiaan hieman tarkemmin!

  Liked by 1 henkilö

 2. Mielenkiintoista. Siis tuo US Davisin geenitesti on eri kuin Animal Geneticsin testi? Minulla nimittäin oli Vienolan Ellin siskontyttärenpoika, rautias Sun Sahrami, jolla oli selvä siima ja kohtalaisesti merkkejä. Sakke on Animal Geneticsillä testattu kaikkien mahdollisten (Full Color and Pattern panel) värigeenien suhteen, vaikka tiedossa oli ettei se mikään voikko, kimo tms. voi olla. Geenityyppi a/a e/e, eli non-agouti rautias. Negatiivinen kaikille diluutioväreille ja kirjavuusgeeneille.

  Tykkää

  • Edellinen karkasi ennen aikojaan, eli kyllä näin kai tällä hetkellä on että vain Davisilla on hallakko-testi. Testasin tuon oman oudon shettiksen (Nenya Ax) koska mietittiin olisiko sillä nd1, mutta ei ollut (eikä sillä ole selvää siimaakaan). Eli sinun hevonen olisi varmasti yksi viitteitä antava jos sen testaat 🙂

   Tykkää

 3. Pitääpä testata, meillä on sh vuosikas rautias, jolla selkeä siima, juovakaviot. Isä on ruunikko, emä DMRT3 tyypattu CC, ei liene montaa testattu, kun ilmoitetaan pääasiassa nuo AA testatut, vaaleanpunarautias liinakko, jolla juovakaviot, pari nokiläiskää ja merenpihkanväriset silmät (tämän ii on hopea). Kyllä nämä jaksaa kiinnostaa 😉

  Tykkää

 4. No niin. Sain aikaiseksi lähettää mamma- ja lapsihevosen jouhet Uc Davisille. Elvariinaahan on testattu jo aiemmin Animal geneticsillä ja äidin ja tyttären ”värisuora” on nyt seuraava: Elvariina: agouti a/a, silver N/N, SW(1-4) N/N, dun nd1/nd2 ja Suonsilmän Aino: agouti A/a, silver N/N, SW(1-4) N/N, dun nd1/nd1.

  Molemmilla on siis tämä mystinen uusi hallakkogeeni. Molemmilla on myös fenotyypissä siima: emällä vähemmän, tyttärellä enemmän näkyvä.

  Tykkää

 5. Hei, testasin 3-vuotiaan tammavarsani Väisälän Vanessan myös dun- geenin osalta. Hevosella on selkeä siima ja rautias väritys tummenee jalkoihin sekä päähän. Jossain valossa tamma näyttää hämäävästi jopa ”haalealta” ruunikolta. Tamman tulokset tulivat US Davisilta tänään 8.8.2018: DUN: nd1/nd1 eli osaanko tulkita oikein, että tämän tuloksen pohjalta tammani on samanperintäinen ”uuden” hallakkogeenin omaava yksilö. Lisäksi tamman vanhemmista molemmat kantaisivat nd1-geeniä? Tamman tiedot: Väisälän Vanessa 2015 e:Väisälän Veenus, i: A.T: Musta-Ritari, ei: Millin Nokinen. yst. Riikka TV

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s