Punnitus vs. painomitta

Joskus täytyy hyödyntää isännän ”työsuhde-etuja”, hän oli nimittäin kuskaamassa vasikoiden punnitsemiseen käytettävää vaakaa tuottajalle ja niinpä sen toimivuus testattiin pikaisesti ”vasikankokoisilla” pikku poneilla – melkein sama asia 😉  Niinpä saatiin vähän faktaa siitä, mitä eri-ikäiset ja tyyppiset ja kokoiset shettikset oikeasti painavat ja mitä painomitta näyttää vaakaan verrattuna. Painomitta meillä on aika vanha jo, joten en muista edes mistä olen sen hankkinut, mutta veikkaan että se on Hööksiltä.

Ohessa video, jossa Lissu menee vaa’alle ensimmäistä kertaa:

 

Kaikki ponit Pilkkua lukuun ottamatta marssivat suorilta vaa’alle – ja Pilkkukin kun levylle heitti vähän kivennäisnappuloita houkuttimeksi. Shettiksiä isompia otuksia ei tälle vaa’alle voi laittaa koska levy olisi liian pieni, mutta tässä toimi hienosti näin. Sattumoisin olin muutama päivä sitten heittänyt juuri vaa’an kokoisen kumimaton tarhaan varsoille kuovittavaksi ja puuhaksi, joten yllättävästi olikin vähän hyötyäkin siitä että olivat juuri vastaavan kokoiseen tummaan alueeseen tutustuneet maassa, joka yli pystyy kävellä ilman että uppoaa pohjattomaan kuiluun, sekin varmasti auttoi kun niin luottavaisesti ja uteliaina marssivat tämän päälle kyselemättä. Vaaka oli max 10 cm korkea, joten silläkin siihen oli helppo mennä.

Ohessa on pdf muodossa taulukko, mihin kokosin tulokset ja kommentteineen. Lihavuuskuntoa arvioin Henneken taulukon mukaan joka löytyy mm. Hevostietokeskuksen sivuilta.

Ponien punnitus (pdf)

Punnitseminen oli kyllä loistava juttu, sillä jatkossa tietää tarkemmin minkä painoisia eri ikäiset ja rakenteiset ponit ovat jos täytyy huomioida painoa esim. lääkintää suunniteltaessa. Loishäädöissä aion kuitenkin jatkossakin käyttää samaa mitoitusta kuin aikaisemminkin eli 200 kg 1-2 v ja 250 kg siitä eteenpäin, jotta annos on varmasti riittävä, liian pientä annostusta ei tulisi käyttää, jotta teho pysyy lääkkeessä riittävänä.

Painomitta saa tämän perusteella pitkän miinuksen, mitta voi näyttää pari kiloa pieleen, tai sitten 20 kiloa – eli ei ole kovin tarkka ainakaan shettiksillä.  Lisäksi virheen mahdollisuus on aika suuri jo pelkästään sillä miten kireälle mitan kiristää ja kiristääkö sen sitten vielä joka kerta juuri yhtä paljon, asettaako mitan aina samaan kohtaan jne. Ehkä sen skaala toimii paremmin isoilla hevosilla? Mitan heitossa verrattuna vaakaan ei myöskään ollut mitään logiikkaa, joten sitä on vaikea hyödyntää niinkään että luotettavasti voisi olettaa sen aina näyttävän vaikkapa 10 kg liikaa, harmittavaa kyllä.

Suomessa vaakoja kai on ainakin joillain klinikoilla, joten jos klinikalla käy millä tahansa asialla kannattaa punnita hevonen samalla!

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s