Kun ei ole kiire mihinkään

Meille tuli marraskuussa Poni. Ei siis poni, eikä Shettiskään, vaan Poni. Welsh Poni. Tiedossa oli että taas astutaan tuntemattomille maille eikä Welsh Poni varmasti ole samanlainen kuin Shetty Poni mutta kun kaikki vaihtoehdot oli tarkkaan punnittu, tultiin siihen johtopäätökseen että kokeillaan pientä Welsh Ponia. Welsh Ponille menee samat varusteet kuin Shetty Ponille, samat vaunut ja niitä voi hommata kaksi jos myöhemmin siltä tuntuu. Niinpä meistä tuntui että Welsh Poni on järkevä ja varusteiden osalta taloudellinen valinta ja niin meille myös tuli Welsh Poni, joka ei muuten todellakaan ollut samanlainen kuin Shetty Ponit 😀 Welsh Poni on herkkä. Shetty Ponikin on herkkä mutta erilailla. Welsh Poni Onni on selväpäinen Welsh Poni (toki on varmasti suurin osa muistakin Welsheistä mutta kasvattaja erikseen kehui että Onni on oikein fiksu Welsh Poni) ja Onnilla oli jo ajettukin. Niinpä Onni muutti meille haaveena että siitä tulisi joskus kiva Valjakko-Poni. Valjakko-Ponin uraan tuli vain pieni puolen vuoden mutka.

Kävi nimittäin niin että ensinnäkin Onni loukkaantui verisesti muutosta. Sen mielestä uudet ihmiset oli ihan tyhmiä ja niiden rapsuttelu tuntui iholla ällöttävältä. Pieninkin virheliike oli Onnin mielestä hätyytys pois ja Onnia kiukutti ettei päässyt hyökkäämään ruokakipolle sukkana kun siellä oli kivennäisiä. Welsh Poni EI ollut kotona. Kun Shetty Poni muuttaa ja uudessa kodissa on ruokaa, Shetty Poni kotiutuu. Onni ei. Tällä kohtaa Säiden Haltia astui mukaan kuvioon ja peitti koko tontin, tiet ja tarhat peilijäähän ja niitä sitten ihmeteltiin joulukuusta huhtikuulle eikä Onnin tarvinnut tehdä muuta kuin kotiutua koska kelit eivät sallineet ajelua, eikä olisi sallinut Onnikaan.

Huhtikuussa uusi ihminen Mami sanoi että Onni alkaa vihdoin kotiutua. Onni vaikutti nimittäin tarhassa rennommalta. Se ei enää säntäillyt naapureiden traktoreista tai rekoista tai oikein mistään muustakaan. Eräänä päivänä Onni nuuhki Mamin naamaa. Ja muutamaa päivää myöhemmin Onnin ylähuuli venyi ainakin 2 mm rapsutuksesta (jos tarkkaan katsoi) eikä se enää väistänyt ällööntyneenä rapsuttelijaa. Sitten se hörisi. Meni pari viikkoa ja Mami yllätti Onnin tarhasta nukkumasta makuultaan ja soitti siltä seisomalta Isännälle että nyt Onni on kotona. Sen jälkeen Onnin kanssa on ollut vähän helpompaa – kunnes Mami erehtyi viime viikolla juoksuttamaan Onnia, Onnin olisi aika ruveta hommiin. Mutta Onni otti hepulit. Kunnon hepulit. Onnin mielestä Mami oli taas ihan tyhmä ämmä. Kolmannella juoksutuskerralla Onni muisti taas etäisesti mistä on kyse, koska oikeastihan Onnia oli jo juoksutettu Kotona.

Eilen illalla Mami päätti että nyt Onni ohjasajetaan. Ajopiiska oli Onnin mielestä ruotsalaisia lainatakseni ”läskig” mutta ei auttanut. Isäntä talutti niin mentävä oli. Suora, vähän kaareva kuolainkaan ei mahtunut hyvin pikkuruiseen suuhun ja sekin oli ärsyttävää. Onni kyllä meni, mutta Onni ei ollut onnellinen, sillä oli ihan liian kiire eikä se mennyt rennosti. Tänään siis ohjasajettiin pikkuruisella kolmipalakuolaimella ja ilman ajopiiskaa. Nyt Isäntä saattoi pian jo taluttaa juoksutusliinalla kauempaa ja vaikka Onni onkin nuori raakile, Onni toimi kohtuullisen kiltisti ja rauhallisesti, malttoi jopa pysähtyä nätisti. Nyt Onni saa pari päivää miettiä ja sitten jatketaan taas, ohjasajoa, paljon. Sitten harjoitellaan vetoliinat ja vedetään jotain, vaikka risuja metsästä ja tämä edelleen taluttajan kanssa. Nämä on Onnille tuttuja juttuja, mutta varmuuden vuoksi. Kun nämä toimivat oman tarhan lisäksi kentällä ja tontilla muuten, myös ilman taluttajaa, katsotaan onko taas vaunujen aika… Onni on vasta 3 v, kunhan oppii tekemisen rutiinit niin vielä päästään ajamaan kun sen aika on.

Kun ei ole kiire mihinkään, on aikaa antaa asioiden edetä omalla painollaan. Kyllä tästä vielä hyvä tulee.

Onni.jpg

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s