Kyllä mää osaan

Pidempään jo pyörinyt tämä aihe mielessä blogiin aiheeksi vaikka taitaa olla taas oikeinkin osastolta ”sohaise muurahaispesää”. Nimittäin osaamattomuus hevosalalla. Huomautetaan heti tässä alussa että ei, en todellakaan kuvittele olevani kaiken jo osaava, sitä kun ei tällä alalla ole kukaan, vaan lähinnä minua ja varmasti monia muita hevosalan ammattilaisia huolestuttaa hevosalalla nykyään usein esille tuleva asenne: ”kyllä minä tiedän ja osaa ja minä saan tehdä niin kuin minä haluan”, se on sitä yksilön vapautta mikä on nyt muodissa… Mielipiteeseen on oikeus, vaikka se ei perustuisikaan faktaan.

Itse olen aina kokenut tämän ajatusmallin hivenen ongelmalliseksi kun kuitenkin olemme vastuussa eläimestä, joka ei voi ilmaista selvästi tarpeitaan – tai, osaa jos osaa hevosen käyttäytymistä ja ulkoista olemusta analysoida. Faktahan kuitenkin on että hevosista, niiden käyttäytymisestä, hoidosta, ruokinnasta, kaikesta, on saatavilla jo niin paljon tutkittuakin tietoa että on paljon omasta kiinnostuksesta ja ajankäytöstä kiinni miten paljon haluaa tästä eläinlajista oppia. Tietoa kyllä löytyy mutta otetaanko sitä vastaan? Mihin se oma mielipide oikeasti perustuu? Voiko sanoa että oma hevonen voi hyvin, jos se kuitenkin ammattilaisen silmään on lihava? Perustuuko se siihen tietoon mitä tiedämme jo eläinlajista nimeltä hevonen? Itse olen kokeillut käytännössä vuodesta 1999 omilla hevosilla niitä oppeja mitä esim. varsojen hoidosta sai opiskeluaikoina HAMK Mustialassa mm. Seppo Hyypän ja Markku Saastamoisen luennoilta. Ilokseni olen huomannut että hyvä, faktoihin perustuva hoito toimii aina ja niillä opeilla on kasvatit saaneet hyvä eväät elämän alussa. Lisäksi hevonen ei ole tässä 17 vuodessa muuttunut niin oleellisesti eläimenä että tyyliä tarvitsisi kauheasti muuttakaan, seuraa vain esim. Uusi Hevostalous hankkeen verkkoluennoilta onko joihinkin asioihin tullut uutta tietoa ja päivitystä (hanke mainittu tässä esimerkkinä oivasta lähteestä siksi että käykää nyt ihmeessä kuuntelemassa luennot läpi ja toimikaa esim. luennoilla annetun tiedon pohjalta!, Ihan huippu luento on tänäänkin menossa, tässä luennon lounastauolla innostuin tätä kirjoittamaan!) Olen miettinyt miksi hoitaisi, kouluttaisi tai ruokkisi hevosta ”väärin” vain koska se on omasta mielestä näin, vaikka voisi parhaan olemassa olevan tiedon mukaan hoitaa, jos ei täysin oikein niin ainakin paljon paremmin? Jos shettiksellä vaikka on talvikarva kiinni vuodesta toiseen vielä heinäkuussakin, tuleeko ajatelleeksi miksi toisilla ponit ovat jo kesäkuussa kesäkarvassa? Monille asioille löytyy selitys faktoista, jos mielipide siitä että tämä on normaalia, ei sulje silmiä liikaan. Samalla voi huomioida tieteen yhden tärkeän olemuksen, sen että uusi tieto voi kumota tai vahvistaa vanhaa tietoa. Ei missään sanota että fakta on ja pysyy, päinvastoin, sitä koetellaan koko ajan mutta tietyt asiat ovat varsin staattisia, kuten se että hevonen on edelleen aika pitkälle evoluutionsa tulos vaikka muutama tuhat vuotta on yhteiseloa jo harrastettu. Vaikka nyt markkinoitaisiin hevoselle sopivia makkaroita, kasvissyöjä se silti on – näin kärjistetysti. Tärkeintä ei ole oppia kerran vaan oppia ja oppia ja oppia – päivitetäänhän virustentorjuntaohjelmia tietokoneellekin?

Hevosalan ihmisiä on vaikea mennä neuvomaan. Olen kokenut sitä paljon että avuntarjonnasta loukkaannutaan, jopa suututaan, pidetään tärkeilevänä jne. ja paljon olen miettinyt mistä se johtuu. Minun suurin motivaatio aikoinaan opiskella hevostalousagrologiksi ja ammatilliseksi opettajaksi oli se että voisin auttaa hevosia ihmisten kautta, ei siksi että pätisin. Mutta miksi  ihmiset reagoivat niin kärkkäästi, menettävätkö he kasvonsa jos ei ole jotain asiaa tiennyt? Vai siitä että täytyy esittää olevansa oman hevosensa paras asiantuntija? Vai siitä että on vain ärsyttävää että joku on perehtynyt asiaan enemmän? En koskaan ajattele että joku joka kysyy neuvoa on idiootti tumppu, päinvastoin, on hienoa että haluaa varmistaa joltain tekeekö oikein tai hyvin. Samalla tavoin kartutan itse tietoa koko ajan, kysymällä kokeneemmilta tai ihmisiltä jotka ovat perehtyneet johonkin asiaan paljon enemmän kuin mitä itse olen. Täytyy vain sietää se että kaikkea ei voi tietää, mutta faktaa voi aina hakea. Neuvojen kysyminen, niiden vastaanottaminen ja niistä oppiminen ei pitäisi olla kenelläkään syy pahoittaa mieltään, esittää osaavampaa kuin mitä onkaan tai pahimmillaan suuttua. Kaikki ovat kuulleet lausahduksen ettei tyhmiä kysymyksiä ole, tyhmä on se joka ei edes kysy. Oppiminen on elämänmittainen asia, jota kokeneimmatkin kokevat päivittäin hevosten kanssa, niin, kokemustahan tulee vain oppimalla – ottamalla oppia vastaan nöyränä, tavoitteena entistä parempi tekeminen jolla hevonen voi vielä paremmin, eikö se ole iloinen ja tavoiteltava asia? Silläkin uhalla että huomaa matkanvarrella tehneensä pieni tai isoja virheitä.

Oppiminen ja oppivan asenteen ottaminen hevosten kanssa tekemiseen on armollista. Silloin voi hyväksyä itsessä ja osaamisessa olevat puutteet ja voi tehdä niille jotain. Ja mikä parasta, niistä hyötyy hevonen! Kun tekee asioita osaavammin ja huolellisemmin, tulee tyytyväinen olo siitä että tekee parhaansa, ihan niin kuin elämässä yleensä. Hevonen on meille niin kiitollinen kumppani tässä, se antaa paljon anteeksi, joskus liikaakin, mutta ottaa iloisena vastaan kaiken mitä opimme tekemään paremmin. Hevonen myös antaa meille juuri sen verran takaisin mitä siihen itse panostamme, tämä voi olla palkitsevaa tai ahdistavaa, mutta yhtä kaikki totta ja mahdollisuus meille kasvuun.

Fakta ja tutkimustieto on olemassa sitä varten että voimme toimia hevosten kanssa lajityypillisesti ja niiden hyvinvointia edistäen ja tiede päivittää tietoja tarpeen mukaan. Aina kannattaa vaatia itseltä sen verran että tekee parhaansa ja avoimin mielin, lähdekritiikin kera, maalaisjärkeä käyttäen voi löytää mielipiteen joka perustuu johonkin ja kiteytyy kahteen sanaan: Hevosen parhaaksi.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s