Ohjeita tammanomistajille

Alkaa olla se aika vuodesta kun tammanomistajat alkavat silmäillä Veranoa  ”sillä silmällä” ja tulee paljon kyselyitä tamman tuomisesta astutettavaksi. Kokoanpa siis tähän koosteen tavallisimmista kysymyksistä mitä tammanomistajilla on niin ei tarvitse koko tekstiä kirjoittaa yksitellen kaikille 😀

1. Kuinka kauan tamma on astutettavana?
Tähän on tietysti mahdotonta vastata 🙂 Asiaa vaikuttaa kaksi asiaa, tammanomistajan päätökset siitä mikä on kätevintä tai taloudellisinta ja tamma. Jos tamma on lähialueelta voi tamman käyttää meillä kiiman ajan astutettavana ja viedä kotiin odottamaan tiineystarkastusta välillä ja tuoda jälleen kiiman ajaksi jos joutuu uusia. Jos tamma puolestaan on pidemmän matkan päästä on järkevää jättää tamma meille, tarkistamme sen täällä 16-18 vrk astutuksesta ja joko jatkamme astuttamista seuraavaan kiimaan tai tamma voi palata tiineenä kotiin. Joskus tammat tiinehtyvät ensimmäiseen kiimaan, toisinaan kolmanteen.
2. Milloin tuon tamman astutettavaksi?
Yleensä kiimakierto alkaa pikkuhiljaa kevään mittaan ja sitä on hyvä seurata jo hyvissä ajoin, jotta tuntee ja tietää tammansa tavat. Kun suurinpiirtein on tiedossa milloin seuraava kiima on voi a) tamman ultrata kotitallilla tai läheisellä klinikalla valmiiksi ja tuoda meille hyvin lähellä ovulaatiota jolloin se ei turhaan seisoskele meillä odottamassa kiimaa tai b) jos tamma on selvästi kiimaa näyttävä voi sen tuoda meille kun kiima alkaa ja aloitamme astuttamisen tamman käytöksen perusteella tai tarvittaessa täsmäämme astutusajankohdan ultran perusteella. Otamme vastaan tammoja toukokuun alusta ja uusia emme mielellään aloita enää heinäkuun lopun-elokuun alun jälkeen eli tavoitteena että astutuskausi on ohi elokuun loppupuolella. Suosittelen astutusta heti alkukesästä, näin varsakin pääsee synnyttyään heti nauttimaan laitumista koko kesäksi.
3. Miten helposti tamma tulee tiineeksi, onko vika orissa vai tammassa?
Jos ori todistettavasti saa tammat tiineiksi, aikaisempina vuosina tai samana vuonna, niin hyvin harvoin vika on oriissa. Sperman laatuun toki vaikuttaa moni asia mutta harvoin isoja muutoksia tulee kesken kauden. Verano on saanut tammat hyvin tiineiksi joka vuosi ja mm. viime vuonna kaikki 8 tamma heti ensimmäiseen kiimaan, joten vuosi oli hyvä myös tammojen näkökulmasta 🙂 Mitään erityistä syytä ei tarvitse olla siihen miksi tamma ei tule tiineeksi, joskus ne eivät vain tule. Kyse voi olla myös siitä että alkio ei ala kehittyä normaalisti ja siksi luonto poistaa sen heti aikaisessa vaiheessa – ihan niin kuin voi käydä muillakin eläimillä, ilman että missään varsinaisesti on ”vikaa”. Yleensä hyvän selvän kiiman omaavat tammat tiinehtyvätkin hyvin. Vaikkapa pitkän kiiman omaavien tammojen tiinehtymistä voi auttaa katkaisupiikillä joka lopettaa kiimaan ja varmistaa että astutus ja ovulaatio ovat suotuisasti ajoitettuja. Joskus tamma ei näytä kiimaa selvästi edes orille, jolloin ultralla voidaan tarkistaa mitä tamman sisällä todellisuudessa tapahtuu. Joskus tammat näyttävät ulkoisesti kiimaa vaikka sisäisesti ei ole mahdollista tulla tiineiksi. Kaikkiin erikoisempiin tapauksiin voidaan ottaa avuksi eläinlääkäri ja ultrata tamma ja päättää toimenpiteistä sen mukaan. Kaikki tammat ovat yksilöitä eikä kahta samanlaista ole astutettavana meillä käynyt, parhaassa – tai pahimmassa – tapauksessa tamma on hyvin monimutkainen, kiimat eri pituisia, niiden välinen aika eri pituinen ja tiineyttäminen melkoista taiteilua 🙂

4. Kuinka kauan/monta kertaa ori astuu?
Tämäkin vaihtelee tammasta toiseen ja tamman kiimasta toiseen. Astutamme tamman joka toinen päivä niin kauan kun ori osoittaa että astua kannattaa ja niin kauan kun tamma osoittaa että ori on tervetullut. Meillä alkaa olla jo jonkin verran kokemusta erilaisista tammoista ja Veranosta, joten aika hyvin pystymme lukea molempien käytöksestä mikä tilanne on. Oria emme riskeeraa jos tamma on kiukkuisella päällä, joskus ovat sitä myös hyvin lähellä oikeaa hetkeä, jolloin jätämme vielä odottelemaan tamman suopeampaa suhtautumista ja saatamme koittaa uutta ehdotusta vaikkapa 6 h kuluttua, joskus homma on vain työläämpää! Tammaa on turha astuttaa monia kertoja, koska tiineeksi se voi kuitenkin tulla vain kun hyppy ja ovulaatio ovat suotuisan ajan päässä toisistaan eli monet hypyt eivät takaa varmempaa tiinehtymistä, pikemmin päinvastoin sillä monet hypyt lisäävät kohtutulehduksen riskiä. Tämä on myös yksi syistä miksi Verano astuu kontrolloidusti eikä laumassa. Yhteensä yhteen kiimaan hyppyjä tulee 1-3, joskus 4 jos kiima venyy pitkäksi.
5. Milloin selviää onko tamma tiine vai pitääkö uusia?
Tamman voi ultrata 16-19 vrk viimeisestä astutuksesta, tällöin nähdään jo onko kohdussa alkio ja vastaavasti ehditään jo nähdä miten lähellä uutta kiimaa ollaan jos tamma ei olekaan tiine. Monesti näillä vuorokausilla myös tamman käytöksestä ja oriin kiinnostuksesta voi pohtia onko tulossa kiimaan vai osoittaako ettei ori kiinnosta. Periaatteessa tamman voi hakea kotiin heti tämän jälkeen mutta jos haluaa pelata varman päälle, jää tamma vielä toiseen tarkastukseen kun tiineys on kestänyt n. kk jolloin voidaan olla varmoja että alkio on myös kiinnittynyt ja kunnossa. Suurin osa aborteista tapahtuu hevosilla heti alkuvaiheessa. Jos tamma ehtii olla pidempään tiineenä ennen alkion poistumista, se ei enää yleensä sinä kesänä ehdi tulla kiimaan niin että astutuksen voi uusia.
6. Miten tammaa hoidetaan?
Meillä astutettavat tammat ovat omalla laitumellaan eli emme sekoita vieraita poneja omaan tammalaumaamme. Jos tamma tulee aikaisin keväällä se totutetaan meillä laitumeen. Astutettavien tammojen laiduntaminen on yleensä rajoitettua tai rajoitettu ”ei kovin rehevälle” lohkolle, sillä haluamme välttää ongelmia kuten kaviokuumetta… Hintaan sisältyy kivennäinen ja vedet vaihdetaan kahdesti päivässä. Mikäli tammanomistaja ei halua omaa tammaansa muiden tammojen sekaan sille rajataan oma tarha/laidun. Jos vierailu venähtää on toki kaviotkin hoidettu kesän aikana ja muuten huolehdittu tammasta, jotta omistaja voi olla turvallisin mielin.
7. Miten ori astuu, saako Veranoa siirtona?
Verano astuu ohjatusti eli käytännössä Leena pitää oria sen tarhassa/laitumella ja Marko tuo tamman oriin luo eli ori astuu nk. luonnollisesti ja kontrolloidusti. Veranoa ei saa siirtona, siirtokustannukset nousisivat kovin korkeaksi tammanomistajalle ja aiheuttaa tiettyjä monimutkaisuuksia orinpitäjälle, joten ainoa vaihtoehto on tuoda tamma meille.
8. Mitä maksuja astutuksesta tulee ja mitä papereita täytyy täyttää?
1. Ennen tamman tuontia siittolaan, maksetaan astutusmaksu 180e tilille, tai käteisellä tammaa tuotaessa.
2. Palvelusta tehdään kirjallinen astutussopimus, jossa ilmenee maksut ja sovitaan tamman hoidosta siittolassa. Kun tamma lähtee siittolasta laskutetaan ylläpito siittolassa, 6 e/vrk. Yleensä on tullut tätä summaa pyöristettyä alaspäin, varsikin tammoilla, joiden vierailu venähtää 😉
3. Kun astutusmaksu ja ylläpitomaksut on maksettu, kuittaan maksut suoritetuksi Suomen Hippoksen Heppa-järjestelmään.
4. Kun varsa sitten syntyy tulee 7 vrk ikäisestä varsasta maksettavaksi varsamaksu 180 e ja tammanomistaja ilmoittaa varsan syntyneeksi oman alueen hevosjalostusliittoon kk sisällä varsomista varsomistodistuksella, jonka olemme lähettäneet. Ilmoitus pitää tehdä myös silloin kun tamma jää tyhjäksi tai luo!
5. Kun varsamaksu on suoritettu lähetämme vielä syntymätodistuksen, joka annetaan tunnistajalle kun varsa rekisteröidään. Tunnistus tilataan oman alueen hevosjalostusliitosta syksyllä kun varsakarva on vaihtumassa/vaihtunut ja väri voidaan tunnistaa oikein. Tunnistamisesta ja rekisteröinnistä kasvattajalle tulee laskut Hevosjalostusliitosta ja Hippoksesta.
Ilman että tammanomistaja on suorittanut kaikki maksut ja velvollisuudet ei varsaa saa rekisteröityä!
9. Saako Veranon varsat nk. ”kaikki oikeudet”?
Shetlanninponien jalostusohjesäännöt muututtua myös oriiden jalostusarvostelu muuttui, kaikkien oriiden jälkeläiset eivät siis välttämättä saa enää automaattisesti esim. ravikilpailuoikeutta. Verano on lautakunnan jalostusarvostelema kahdessa maassa, Tanskassa ja Ruotsissa, joten sen varsat saavat kaikki oikeudet Suomessakin niin näyttelyihin kuin kilpailuihinkin.
10. Minkä värinen varsasta tulee?
Verano on punahallakko eli rautias+hallakkogeeni. Se periyttää omalta osaaltaan varsalle aina rautiaan värin ja lisäksi 50% mahdollisuudella hallakkogeenin. Se minkä värinen varsasta tulee riippuu puoliksi siitä mitä geenejä tammalla on, esimerkiksi jos tammalta tulee varsalle musta geeni jää Veranon periyttämä rautias piiloon.
11. Mitä pitää ottaa huomioon kun tamman tuo siittolaan?
Helpointa on tuoda tamma silloin kun se on juuri alkanut näyttää kiimaa ja/tai kun se on ultrattu niin että tiedetään valmiiksi että astutuspuuhiin voidaan heti ryhtyä, näin tamma ei turhaan seiskoskele meillä odottamassa h-hetkeä.
Tamman astutusreissu voi joskus venyä pitkäksi ja joka tapauksessa esim. n. kk mittaiseksi jos se jää meille odottamaan tiineystarkastusta ennen seuraavaa kiimaa eli:
  • tamma on tullessaan terve ja ollut sitä edelliset pari viikkoa
  • loishäädetty asianmukaisesti
  • suositellusti rokotettu – ja huomio! Tammalla pitää olla voimassa oleva jäykkäkouristusrokote! Se kuuluu kaikkien hevosenomistajien vastuuseen.
  • kaviot vuoltu, ei kenkiä
  • pesty kelien salliessa ja vähintään peräpää ja häntä puhdas
  • Lisäksi tietysti mahdollisimman hyvässä kunnossa, liian laiha tai lihava tamma tiinehtyy huonommin kuin normaalipainoinen
  • Mukaan ei tarvitse ottaa kuin tamman ja riimun, ettei mikään tavara katoa reissulla, meiltä löytyy kaikki tarvittava
Näistä lähtökohdista meidän on hyvä lähteä tekemään omaa osuuttamme 🙂
Lopuksi haluan sanoa että teemme työmme perusteellisesti ja tarvittaessa sovimme tammanomistajan kanssa eläinlääkärin käytöstä sillä tavoitteena on että meiltä kotiutuu tiine tamma. Hyvä on kuitenkin muistaa että aina sekään ei riitä kun elävien olentojen kanssa toimitaan ja joskus tuloksena on vain kuluja ja pettymys, siitä ei kannata masentua vaan yrittää toisella kertaa uudestaan, sen sijaan tärpätessä ja kun terve varsa on syntynyt on ilo tuhatkertainen ja kaiken vaivan arvoinen 🙂
Toivottavasti tästä tekstistä oli apua ja iloa ja toivotamme kaikille varsaonnea!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s